De elektrische deelbakfiets bij zijn stalling in Boechout

Nieuwe elektrische deelbakfietsen in Mortsel en Boechout: "Volledig op zonne-energie"

In Mortsel en Boechout zijn voortaan ook elektrische deelbakfietsen te huur. In hun stallingen zit een batterij en die wordt opgeladen met zonnepanelen op het dak. "Die zijn dus volledig off-grid, er is geen energie van buitenaf nodig."

In Mortsel en Boechout kan je voortaan ook een elektrische deelbakfiets huren. Als je dat wil doen, dan moet je coöperant worden bij ZuidtrAnt of bij Partago. "Dat kost eenmalig 100 euro. Dat is een aandeel dat je koopt en dat is een soort waarborg," vertelt Kris Swaegers (Groen), schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Duurzaamheid in Boechout. "Vanaf het moment dat je er geen gebruik meer van wil maken, kan je dat bedrag ook terugvorderen. Voor de rest betaal je 3 euro per uur of 24 euro voor 24 uur." 

Als coöperant kon je eerder ook al een deelauto huren. Deze bakfietsen komen daar nu bij. "De deelauto van Partago op het Jef Van Hoofplein in Boechout scoort in elk geval al heel goed wat het aantal gebruikers betreft. We willen er dus op termijn nog meer."

De deelauto op het Jef Van Hoofplein scoort alvast heel goed wat het aantal gebruikers betreft

Kris Swaegers (Groen), schepen voor Milieu, Klimaat, Energie en Duurzaamheid (Boechout)

De bakfietsen staan op de parking van Opnieuw & Co aan de Vredebaan in Mortsel en op het woonerf aan de Vremdesesteenweg in Boechout. Daar worden ze in hun eigen fietsenstallingen uitsluitend met zonne-energie opgeladen. "Ze hebben de grootte van een parkeerplaats en er liggen ook zonnepanelen op", zegt Swaegers. "Er zit ook een batterij in en daardoor is het systeem helemaal off-grid. Dat wil zeggen dat er geen energie meer nodig is van buitenaf. De bakfiets, de batterij en de zonnepanelen functioneren helemaal op zichzelf."

De batterij zou ook voldoende energie moeten kunnen opslaan, zodat de bakfietsen in minder zonnige periodes opgeladen geraken.

In de fietsenstallingen is telkens plaats voor twee bakfietsen. "Die tweede plaats kan eventueel verhuurd worden aan iemand uit de buurt om zijn eigen bakfiets te stallen. We hopen er natuurlijk zelf op termijn een tweede bakfiets te kunnen zetten, maar we gaan nu eerst bekijken of de eerste goed aanslaat."

Meest gelezen