Pexels-Mike

Buggenhout en Dendermonde toveren begraafplaats Briel om tot een groene "parkbegraafplaats"

Dendermonde en Buggenhout gaan samenwerken om kerkhof Briel groener te maken. De begraafplaats wordt omgebouwd tot een park-begraafplaats. Er komen onder meer extra bomen, bloembollen en hier en daar een rustbank. 

De begraafplaats Briel, dat deels in Dendermonde en deels in Buggenhout ligt, wordt groener gemaakt dankzij een samenwerking tussen beide gemeenten. De verandering zal zorgen voor een andere sfeer, het wordt een parkbegraafplaats. Dit zullen ze doen door extra bomen, bloemen en rustbanken te plaatsen. De make-over moet zorgen voor een aangenaam en rustgevend gevoel voor de nabestaanden. Het zou ook helpen bij het verwerkingsproces, zegt burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V). "Sommige mensen praten nog met de mensen die ze verloren zijn, dus als dat in een rustige, groene omgeving kan, helpt dat met het verwerkingsproces van de moeilijke rouwperiodes."

Samenwerkingsakkoord

Zowel de gemeente Buggenhout als de stad Dendermonde zijn al een tijdje bezig met begraafplaatsen groener en aangenamer te maken. Ze werken al jaren samen op de begraafplaats, maar ze hebben het nu officieel gemaakt. Op die manier kunnen de kosten gelijk verdeeld worden tussen beide besturen.  

De begravingen worden met het grootst mogelijke respect gedaan, voor het leed en verdriet van de nabestaanden

Piet Buyse, burgemeester van Dendermonde

Er is ruimte genoeg op kerkhof Briel, dus er moet momenteel geen plaats worden vrijgemaakt voor toekomstige begraafplaatsen. "Het feit dat mensen vaker kiezen voor begraafplaatsen in urnegraven zorgt voor een kleiner ruimtebeslag dan begravingen in volle grond", meldt burgemeester Buyse. "De begravingen gebeuren ook telkens op de wijze die de mensen zelf willen. Dat wordt met het grootst mogelijke respect gedaan, voor het leed en verdriet van de nabestaanden."

Meest gelezen