Radio 2

Sluiting vaccinatiecentra: vrijwilliger Rik (81) gaat nu Oekraïense vluchtelingen helpen

Nu de vaccinatiecentra stilletjes aan sluiten, betekent dat ook het einde van een tijdperk voor de vele vrijwilligers. Rik Remy is 81 maar heeft de afgelopen twee jaar trouw gewerkt in het vaccinatiecentrum van Kampenhout-Sas. Nu zijn laatste dagen daar lopen, zou hij kunnen denken aan een beetje rust. Maar niets is minder waar, want Rik gaat nu vluchtelingen helpen uit Oekraïne. 

Momenteel is Rik Remy nog aan het werk in het vaccinatiecentrum van Kampenhout-Sas. Maar eind april valt het doek over het centrum, en stopt Rik noodgedwongen als vrijwilliger. Een job die de afgelopen twee jaar een groot deel van zijn tijd bepaalde: "76 keer ben ik gaan helpen in het vaccinatiecentrum. Sinds corona vielen al mijn bezigheden weg, en besloot ik daarom om te helpen. En ik heb de vrijwilligersmicrobe echt te pakken gekregen, want nu het werk in het centrum stopt, wil ik graag vluchtelingen uit Oekraïne helpen." 

De coronacrisis en de oorlog zijn twee verschillende vijanden. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze onberekenbaar en verschrikkelijk zijn

De oorlog in Oekraïne heeft ook Rik geraakt, en omdat er als vrijwilliger veel werk is om de vluchtelingen in ons land te helpen, wil hij ook daar zijn steentje bijdragen. "Er komt veel werk op ons af, en daar wil ik op mijn manier bij helpen. Ik spreek vier talen, en zo kan ik de kinderen maar ook de ouders uit Oekraïne misschien bijstaan." 

Van de ene crisis naar de andere, zou je kunnen zeggen maar daar is Rik het niet mee eens. "De coronacrisis en de oorlog zijn twee verschillende vijanden. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze onberekenbaar en verschrikkelijk zijn." 

Rik is geboren in 1940 en heeft dus ook de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Hoe hij die heeft beleefd als kind, hoor je hier. 

Meest gelezen