Tivolipark in Mechelen krijgt een stiltebos: “Iedereen is welkom om mee te komen planten”

Op de vroegere parking van het Tivolipark komt het eerste stiltebos van Mechelen. Meer dan 4.000 bomen en struiken worden er geplant. De aanplanting start op 26 maart en iedereen die kan en wil helpen, is welkom.

Mechelen krijgt een stiltebos op de vroegere oostelijke parking van het Tivolipark. Sinds de nieuwe bezoekersparking er is, krijgt de vorige parking een nieuwe functie. De helft van die ruimte zal nu beplant worden met meer dan 4.000 nieuwe bomen en struiken. Het stiltebos zal enkel voor voetgangers bereikbaar zijn.

Het bos wordt aangeplant met uitsluitend inheemse soorten. Het aanplanten zal verlopen volgens de Japanse Miyawaki-methode. Dat betekent dat heel veel verschillende bomen op een kleine oppervlakte geplant worden. “Dat zorgt voor het gevoel dat je in een rustige omgeving terechtkomt.”, vertelt schepen Patrick Princen (Groen).

“Goed evenwicht tussen een bruisende stad en voldoende rustplekken”

Patrick Princen (Groen), schepen van natuur-en groenontwikkeling, parken en stadstuinen

Mechelen viert dit jaar de stilte in het kader van het themajaar “zinderende stilte”. “Dit jaar hebben we dus extra aandacht voor rustige plaatsen. Het was dan nu ook het ideale moment om het eerste stiltebos van Mechelen aan te planten”, vertelt Princen. “In het stiltebos komen verschillende open plekken waar mensen tot rust kunnen komen. Zo kunnen ze daar bijvoorbeeld mediteren of met een groep yoga doen. In die open plekken is er ook een zitgelegenheid, boomstammen bijvoorbeeld.”

“Mechelen zit in een heel verstedelijkte omgeving, waar er sowieso heel veel omgevingsgeluid is. In coronatijd hebben we ook gezien dat mensen op zoek gaan naar die natuur, naar plaatsen buiten waar men toch wat rust vindt. Daarom hebben we nagedacht hoe we een goed evenwicht konden vinden tussen een bruisende stad en voldoende rustplekken. Met zo’n stiltebos creëren we eigenlijk die mogelijkheid en vestigen we daar ook extra aandacht op dat je echt naar plaatsen kan waar je eventjes kunt loskomen van het dagdagelijkse lawaai.”

“Iedereen is welkom om mee te komen planten”

Patrick Van Assche, Klimaan vzw

De aanplanting van het stiltebos start op 26 maart. De stad kan daarvoor rekenen op 3 partners met verschillende expertise: Urban Forest, Klimaan vzw en SUGI. Naast de partners is iedere helpende hand welkom. “Je hoeft je niet in te schrijven of aan te melden. Iedereen is de hele dag door welkom om te helpen”, zegt Patrick Van Assche van Klimaan vzw. “We beginnen ’s morgens vroeg en gaan door tot we klaar zijn. Je hoeft alleen een schop en werkhandschoenen mee te nemen. Wij zorgen voor de rest.”

Meest gelezen