Brand New Images

Eventsector vindt geen personeel: “Ze hebben allemaal een andere job gevonden”

Nu de coronabarometer op geel staat, kan ook de eventsector weer op volle toeren beginnen draaien. Maar heel wat bedrijven uit de sector hebben problemen om personeel te vinden. “We proberen het personeel dat er wel is, uit te wisselen”, zegt de zaakvoeder van Soundrent uit Tienen

Door de coronacrisis zijn heel wat mensen die daarvoor in de eventsector werkten voor een andere job gegaan. “Ze stonden op tijdelijk werkloosheid. Financieel is dat moeilijk vol te houden, dus hebben ze andere jobs gezocht”, zegt Rudi De Vroede, zaakvoeder van Soundrent uit Tienen, een bedrijf dat licht- en geluidsinstallaties verhuurt voor festivals, concerten.

“Ze werken nu bijvoorbeeld in bouwbedrijven of als installateurs. Wat logisch is, want die mensen kunnen goed met hun handen werken. Ze zijn weg en het grootste probleem is dat ze niet willen terugkomen. Ze verdienen meer en moeten geen nachten aan een stuk werken of om 3 uur ’s nachts nog een installatie beginnen afbreken.

Uitwisselen

Rudi ziet niet meteen een oplossing. “Op Facebook zijn er professionele groepen om personeel uit te wisselen. Daar staan dan oproepen om een aantal mensen voor bepaalde zaken uit te wisselen. Een bepaald concert of een bepaalde tour. Dat is voorlopig ons laatste redmiddel”, zegt hij.

Het werk lijkt eenvoudig, maar is het niet. “Een spot ophangen kan iedereen, maar juist hangen, dat is iets anders. Je moet de spot in de juiste richting hangen en de kabels moeten lang genoeg zijn om de spot nog af te richten. Mensen zonder ervaring denken daar niet aan. Voor ons is dat van zelfsprekend, maar niet iedereen kan dat zomaar. Onze mensen werken op hoogtes en met zware gewichten, dus je moet je verstand erbij houden. Je wil niet dat een lichtbrug van een paar honderd kilogram naar beneden valt. 

Meest gelezen