Benzine en diesel boven 2 euro per liter: hoe kan je besparen? En wat doe je het best als je hybride of op CNG rijdt?
Wanneer je vandaag gaat tanken, voel je het meer dan ooit in je portefeuille. Zowel diesel als benzine zitten los boven 2 euro per liter. Op zich kan je daar zelf weinig aan veranderen, maar je rijstijl en verplaatsingsgedrag kunnen wel verschil maken, zo vertellen Maarten Matienko van VAB en specialist autotechnieken Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool. We lijsten hun tips hier op.
Als individu of gezin kan je er wel degelijk voor zorgen dat je met de auto minder brandstof of energie verbruikt. En wel via de volgende manieren:
Rij minder snel
Vooral op de snelweg: afhankelijk van het type wagen verbruik je 5 tot 15 procent minder brandstof wanneer je je snelheid verlaagt van 120 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur. Een Volkswagen Golf van 1.470 kilo verbruikt op die manier 12 procent minder diesel of benzine
Experimenteer met je Adaptive Cruise Control
Zware auto's verbruiken meer
Koop of lease geen zware auto’s of SUV’s: ze zijn populair, maar laten de prijs aan de pomp oplopen tot 20 of 25 procent. Tot 70 kilometer/uur speelt het gewicht van die wagens namelijk een rol. Voorbij die snelheid veroorzaken ze door hun hogere "voorfront" een grotere luchtverplaatsing, waardoor je beduidend méér verbruikt.
Wat met hybrides? Meer elektrisch rijden of net niet?
Voor wie een plug-inhybride heeft, een auto die een brandstofmotor combineert met een herlaadbare batterij, is de afweging tegenwoordig moeilijk: de benzinemotor meer aanspreken of toch elektrisch rijden? Het hangt ervan af, zeggen Pecqueur en Matienko:
- Voor wie zonnepanelen heeft en overdag thuis kan laden, is het het makkelijkst: gebruik zoveel mogelijk de batterij.
- In het andere geval moet je kijken naar hoe en waar je laadt. Laad je je wagen op bij je bedrijf kost je dat gemiddeld ongeveer 4 Ã 5 euro per 100 km. Thuis is dat 6 Ã 7 euro per 100 km. Aan een snellader is dat rond de 14 euro per 100 kilometer. Kan je enkel aan een snellader laden, zou het (afhankelijk van het verbruik van je wagen) voordeliger kunnen zijn om op benzine te rijden.Â
- Kijk goed naar het gewicht en het verbruik van je wagen: het zuinigst zijn auto's met kleine batterijen, leert een vergelijking van VAB. Dat is logisch want die zijn ook een pak lichter.
- Ook opletten: wie de batterij van zijn plug-inhybride helemaal niet meer oplaadt, ziet het verbruik van de wagen ook flink de hoogte in schieten.Â
En CNG-wagens? Nog meer de benzinemotor aanspreken of niet?
Dat is heel erg afhankelijk van de huidige CNG-prijs. Ligt die tussen de 2 Ã 3 euro per kilogram, zoals nu, dan betaal je zo'n 12 euro per 100 kilometer. In dat geval spreek je je benzinetank beter niet te veel aan, want benzine is momenteel duurder (en CNG-wagens zijn sowieso iets zwaarder, waardoor het benzineverbruik hoger zal liggen). Bij CNG-prijzen van pakweg 5 euro per kilogram, die we onlangs nog zagen, wordt benzinerijden voordeliger.
Opletten wel: bij moderne CNG-wagens is de benzinetank doorgaans erg klein, waardoor je bereik puur op benzine maar zo'n 150 kilometer bedraagt (en je dus vaak zult moeten tanken).Â
Telewerken en fietsen helpt
Blijf - als je dat kan - telewerken en online vergaderen, doe afstanden van minder dan 5 kilometer met de fiets of te voet en koop lokaal in plaats van in baanwinkels. Samen met Nederland en Denemarken hebben we als enige regio zowat allemaal een fiets in huis, waarom zouden we die dan ook niet gebruiken?