Op de voorgrond geven Anabel Schellekens en kinesiste Joëlle een demonstratie, op de achtergrond Natascha Pire en schepen Els Van Doesburg.

Zorgverleners in woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen vinden al “dansend” verbinding met bewoners met dementie

Professionele dansers leren zorgverleners in woonzorgcentra van Zorgbedrijf Antwerpen bewegen met mensen met dementie. Dat gebeurt in het kader van het project “Stil Bewogen”. In Gitschotelhof in Borgerhout werd vandaag een demonstratie gegeven. “Ze bloeien opnieuw een beetje open”, zegt choreografe Anabel Schellekens van Inti vzw, die de methode ontwikkelde met haar collega's.

In het woonzorgcentrum Gitschotelhof in Borgerhout werd het project "Stil Bewogen" voorgesteld. Professionele dansers van Inti vzw leren zorgverleners bewegen met bewoners met dementie. Op die manier kunnen ze op een nieuwe manier zonder te praten contact maken met de bewoners.

Beluister hier de reportage van Radio 2 Antwerpen

Mensen met dementie kunnen geïsoleerd raken omdat ze geen woorden meer vinden. Met hulp van muziek, dans en contact kunnen ze toch nog verbinding maken. "Als dansers ligt onze expertise in non-verbale communicatie", vertelt danseres Natascha Pire. "Je kan mensen aanvoelen zonder dat ze iets zeggen. We noemen dat ook wel fysiek luisteren omdat dingen die niet lukken met woorden, wel lukken met fysieke connectie en bewegen."

We leren hen geen samba, tango of twist

Anabel Schellekens, danseres Inti vzw

De zorgverleners krijgen 3 workshops. In de eerste ervaren ze in individuele sessies hoe die manier van dansen aanvoelt. Daarna observeren ze en leren ze hoe de dansers van Inti vzw bewegen met de bewoners. Tot slot leren de zorgverleners zelf bewegen met de bewoners.

"We leren hen geen samba, tango of twist", vertelt danseres Anabel Schellekens. Het gaat om rustige bewegingen op muziek. De danser laat de bewoner voorzichtig bewegen, zittend of staand, en maakt verbinding met de handen. We zien dat de bewoners zo een beetje opnieuw openbloeien. Met deze techniek kunnen we mensen letterlijk en figuurlijk bewegen."

We willen het project integreren in de dagelijkse werking

Els van Doesburg, schepen van gezondheids- en seniorenzorg

Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheids- en Seniorenzorg ervaarde zelf hoe zo'n sessie aanvoelt. "Je bent effectief bewogen nadat je zo'n sessie hebt mogen meemaken. Dat raakt je echt. Het is een goede, nieuwe manier om op een rustige manier fysiek contact te maken met de bewoners. Daarom willen we het project integreren in de dagelijkse werking van het Zorgbedrijf. Op die manier willen we de levenskwaliteit van de bewoners maximaal houden."

Meest gelezen