john images

Bedrijf uit Aalter ziet vraag naar kogelwerende vesten bij particulieren stijgen door oorlog in Oekraïne

De firma Seyntex uit Aalter kreeg de afgelopen week zo’n 25 telefoontjes van bezorgde burgers die een kogelwerend  vest willen aanschaffen. Normaal levert het bedrijf vooral aan politiediensten en legers, maar door de oorlog in Oekraïne is er nu ook interesse bij gewone mensen, vooral bij jonge gezinnen. 

Seyntex is een familiebedrijf uit Aalter. In de hoofdzetel werken zo’n 40 mensen aan de ontwikkeling van allerhande beschermende kleding, waaronder kogelwerende vesten. De productie gebeurt in Roemenië.

“Normaal werken wij voor legers en politiediensten”, zegt Bart De Lombaerde van Seyntex, “maar nu merken we dat heel wat particulieren zich zorgen maken om de oorlog en informeren naar kogelwerende vesten, vooral jonge gezinnen.”

Minder zwaar dan voor soldaten

Een kogelwerend vest voor particulieren is anders dan de bescherming die bijvoorbeeld een frontsoldaat krijgt. “Zo’n vest is veel zwaarder en weegt al snel 15 kilo”, legt De Lombaerde uit. “De modellen voor gewone burgers liggen rond de anderhalve kilo en beschermen vooral tegen lichte kogels en bomfragmenten.”

Het ziet er ook anders uit dan dat van een soldaat of politieagent: “We maken het vest zo neutraal mogelijk, zodat het niet agressief overkomt. Er is ook geen hoofd- of beenbescherming, anders zouden de mensen niet meer normaal kunnen functioneren.”

Kogelwerende slaapzak

Door de mindere bescherming is een burgermodel ook goedkoper: “Een kogelwerende uitrusting van een frontsoldaat kost al snel 2.000 euro. Voor gewone mensen streven we naar een prijs van 300 euro”, licht Bart De Lombaerde toe. “We willen ook een soort beschermende slaapzak ontwikkelen voor kinderen die te klein zijn om een vest te dragen.”

Seyntex heeft onder meer het Belgische, Nederlandse en Italiaanse leger als klant. “We merken dat ook daar de vraag gestegen is, sinds het conflict is gestart.”

Meest gelezen