AFP or licensors

De brandstofprijzen swingen de pan uit: zo besparen jullie op autobrandstof

Naar aanleiding van de hoge brandstofprijzen deed VRT NWS een oproep om te weten te komen wat jullie doen om brandstof te besparen. We lijsten de beste tips op in dit artikel.

Wanneer je vandaag gaat tanken, voel je het meer dan ooit in je portefeuille. Op zich kan je daar momenteel zelf weinig aan veranderen, maar je rijstijl en verplaatsingsgedrag kunnen ook een verschil maken, in een eerder artikel bundelde VRT NWS al enkele tips van Maarten Matienko van VAB en Mark Pecqueur van de Thomas More Hogeschool.

VRT NWS deed ook een oproep om te weten te komen hoe jullie besparen op autobrandstof, dit zijn jullie tips: 

Meer gebruikmaken van trein of fiets

Heel wat mensen laten weten dat ze nu nog sneller dan vroeger de fiets nemen voor kleine verplaatsingen. Voor langere reizen wint het openbaar vervoer dan weer aan populariteit. 

"Ik rij op CNG en die prijsstijging is nog erger dan bij benzine of diesel. Ik gebruik daarom meer de fiets en stel voor het ogenblik zelfs activiteiten uit waarvoor ik de auto nodig heb." - Marc Maddelein uit Diksmuide

"Sinds begin dit jaar ben ik met vervroegd pensioen. Na 25 jaar rij ik nu niet meer met een firmawagen. Een eigen auto betekent een flinke hap uit ons beperkt budget. Om de kosten wat te drukken leggen we kleinere afstanden met de fiets af." - Rudi Dexters uit As

"Ik pendel elke dag 100 kilometer heen en terug naar het werk. Hoewel de treinverbinding niet optimaal is, zie ik mij genoodzaakt om 1 à 2 keer per week met de trein naar het werk te gaan. Dit vergt een grote inspanning, maar is een verademing voor de portemonnee." - Isabelle Stes uit Ramskapelle

Investeren in elektrische vervoersmiddelen

Er zijn ook veel mensen die overwegen om te investeren in elektrische vervoersmiddelen. Wie eerder al die overstap gemaakt had, geeft vooral aan nu extra blij te zijn met die beslissing.

“Een elektrische fiets gekocht. Nu elke dag 11km heen en ook terug met de fiets. Geen benzine, minder vervuilend, sneller op het werk, geen dure parking en ik voel me ook nog eens beter: veel minder stress. Beste investering ooit!” - Sofie De Jaegher uit Brugge

"Tijdens de klimaatconferentie in Glasgow hebben we de beslissing genomen om over te schakelen naar een elektrische wagen. Wat eerst een kleine besparing leek is nu groter en groter aan het worden. Ik rij nu steeds met een grotere glimlach de benzinepompen voorbij." - Patrick De Vuyst uit Grobbendonk

“Voor mij zijn de afstanden naar het werk en mijn avondlessen iets te lang om met de fiets te doen. Daarom ben ik van plan om een elektrische scooter (of kort gezegd, e-scooter) te kopen. Je kan er geen enorme afstanden mee doen, maar als ik erbij stil sta hoe vaak ik met de auto ritten afleg van minder dan 30 kilometer, dan besef ik dat die scooter zichzelf zal terug betalen." - Sander Vanwelkckhuyzen uit Lubbeek

Rijstijl aanpassen

Ook de rijstijl aanpassen is een populaire manier om brandstof te besparen. Er zijn heel wat manieren waarop je dat blijkbaar kan doen: vroeger vertrekken, waardoor je trager kan rijden, minder remmen en optrekken of de snelheidsbeperking instellen. Sommige mensen laten zelfs weten dat ze op de snelweg achter een vrachtwagen gaan rijden om minder luchtweerstand te hebben.

"Ik werk als havenarbeider in Antwerpen. Aangezien er geen degelijk openbaar vervoer bestaat in de haven zijn wij allemaal aangewezen op onze auto. Ik vertrek nu 10 minuten vroeger naar het werk, zodat ik op mijn gemak kan rijden, tegen 90 kilometer per uur." - Ivan Heyligen uit Merksem

"Ik stel de snelheidsbeperker in vanaf zone 50 of minder.” - Leo Rocher uit Aartselaar

“Ik rij al jaren maximum 110 kilometer per uur op de autosnelweg, omdat je daar zeker 5 à 10 procent brandstof mee bespaart. In deze crisis heb ik mijn snelheid verlaagd tot 100 kilometer per uur, opnieuw een besparing van 5 à 10 procent." - Luc Maes uit Beveren

"Ik vertrek iets vroeger zodat ik alle tijd heb om rustig achter een vrachtwagen te rijden voor minder luchtweerstand. Zo daalt mijn dieselverbruik van 5 liter naar 3,5 liter per 100 kilometer, afhankelijk van de windrichting. Ik controleer ook regelmatig mijn bandenspanning en trek niet te snel wanneer de motor nog koud is." - Nicolas Vermeersch uit Lauwe

Besparen op andere vlakken

Heel wat mensen laten de auto ook vaker aan de kant staan en zoeken alternatieve manieren om bepaalde taken gedaan te krijgen. Winkelen wordt vervangen door online shoppen, uitstapjes gebeuren dichter bij huis en hoogstnoodzakelijke verplaatsingen met de auto worden gecombineerd in één rit.

“Ik denk heel goed na over hoe ik autoritten zo economisch mogelijk aan elkaar kan verbinden. Vanochtend heb ik zo eerst de dochter afgezet, dan een pakket opgehaald, dan ben ik gaan tanken en naar de winkel geweest. De pubers moeten de bus nemen ook al hebben ze later les: geen onnodige ritten meer.” - Debby Vermeulen uit Berlaar

“Onlangs wilden we naar de zee gaan maar door de hoge brandstofprijzen lijkt zo'n verre dagtrip niet meer zo aantrekkelijk. In plaats daarvan maken we dagtrips in eigen woonplaats: naar de bib, naar het centrum, naar het park... Als het goed weer is, hoef je niet ver te rijden om het samen als gezin leuk te hebben.” - Fiorella Norero Sánchez uit Deurne

“Met de overschot van mijn zonnepanelen laad ik mijn elektrische wagen op, zo kan ik 50 kilometer gratis rijden. Het is een beetje werk want door de digitale meter moet ik de overproductie steeds in het oog houden, maar het loont wel: gratis rijden!” - Marc Jaspers uit Grimbergen

“Ik verplaats me minder en maak meer gebruik van e-commerce (bijvoorbeeld Amazon & Bol.com) zodat ik dat kan laten leveren zonder meerprijs.” - anoniem

Meest gelezen