Waaslands zorgbedrijf richt  wielerploeg op voor senioren: "Fietsen stopt niet na de Okra"

Zorgbedrijf Sakura richt in de drie woonzorgcentra en assitentiewoningen van de groep een eigen wielerclub op: de Sakuratrappers, compleet met truitjes, petten en een ploegvoorstelling. De bedoeling is om de bewoners meer te doen bewegen en om een positieve actie te houden, na de moeilijke coronatijd.  

De wielerploeg ‘De Sakutrappers’ bestaat uit bewoners van de verschillende woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Sakura: Ter Durme, Hof van Eksaarde en Ter Moere.  

De bewoners zullen vooral binnen fietsen, legt directeur Bart D'hanis van het zorgbedrijf uit. "Ze kunnen fietsen op een pedaaltrainer, hometrainer, armfietsen en motomeds die geïnstalleerd worden voor een groot scherm. Op dat scherm zien ze via google maps bijvoorbeeld hun eigen straat waar ze kunnen doorfietsen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de Muur van Geraardsbergen oprijden, of een stuk van een wielerwedstrijd meedoen." 

Bij mooi weer kunnen bewoners ook samen met een medewerker op een duofiets echt nog eens buiten een toertje doen. 

Veel bewoners reden met de fiets van toen ze klein waren tot ze bij Okra zaten

Bart D'hanis, directeur zorgbedrijf Sakura

Volledige ploeguitrusting

De fietsers worden lid van de club en hebben truitjes en petjes van de Sakuratrappers. "We hebben zelfs een groene en gele trui." Wie wil, kan supporteren voor de medebewoners. 

Positieve actie

"Het leven stopt niet als je in een woonzorgcentrum terecht komt", zegt directeur Bart D'hanis. "Vele bewoners reden met de fiets van toen ze klein waren tot ze bij Okra zaten", lacht hij. Okra is de grootste vereniging voor 55-plussers in Vlaanderen"Dat fietsen hoeft daarna niet te stoppen." Het is de bedoeling dat de bewoners elkaar motiveren en net als in een echt wielerteam naar bepaalde doelen toe werken. 

Ook voor medewerkers

Ook de medewerkers van de woonzorgcentra en de assistentiewoningen  worden bij het fietsproject betrokken. Voor hen lopen er wedstrijden. Wie het meeste kilometers aflegt met de fiets voor woon-werkverkeer, of wie het meeste aantal dagen per fiets komt werken, kan een prijs winnen. 

Bewoners die niet meer kunnen fietsen, of dat gewoon niet graag doen, kunnen andere dingen doen in het wielerproject. "Bewoners kunnen bijvoorbeeld van de fietswielen fotokaders maken, of lusters. Daarmee wordt de cafétaria versierd zodat die een wielercafé lijkt." 

De wielerploeg kadert in het VéLokeren-jaar waarin Lokeren met heel wat activiteiten aftelt  naar het BK Cyclocross dat de stad in 2023 organiseert. 

Meest gelezen