"Meer dan 18 miljoen overlijdens wereldwijd gelinkt aan corona"

De coronapandemie kan wereldwijd gelieerd worden aan ruim 18 miljoen overlijdens tussen begin 2020 en eind 2021, bijna drie keer meer dan het officiële dodental. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het toonaangevende vakblad The Lancet staat.

Volgens de studie geven de officiële statistieken een vertekend beeld over de coronapandemie. De auteurs baseren zich op cijfers over de oversterfte, het aantal overlijdens bovenop de normale te verwachten sterftecijfers. 

Dat waren er in de onderzochte periode 12,3 miljoen wereldwijd, waarvan een "substantieel deel" wellicht op een of andere manier te wijten is aan een infectie met het coronavirus, stelt de studie. Volgens de auteurs bleven heel wat corona-infecties ongediagnosticeerd, maar zijn daarnaast ook veel mensen overleden, omdat ze bijvoorbeeld minder toegang hadden tot normale gezondheidszorg tijdens de pandemie. 

De balans zou daarmee op 18,2 miljoen coronadoden komen, in plaats van de 5,94 miljoen officiële overlijdens gelieerd aan COVID-19. De onderzoekers benadrukken wel dat de studie niet perfect is en er nog verdere analyse nodig is om de oversterfte te wijten aan corona helemaal in kaart te brengen.

Vooral in Oost-Europa, de Andes-landen in Zuid-Amerika en in Sub-Sahara-Afrika is er in 2020 en 2021 heel wat oversterfte vastgesteld. Die was het hoogst in Bolivia. In Australië en Nieuw-Zeeland overleden dan weer minder mensen dan normaal. 

Meest gelezen