Evelyne jacq

Vissers op Noordzee weldra gecontroleerd op gebruik drugs en alcohol: "Verdovende middelen zijn gewoonte geworden"

Binnenkort zullen vissers die op de Noordzee vissen op het bezit van drugs worden gecontroleerd vooraleer ze uitvaren. Cijfers wijzen op een aanzienlijk gebruik van drugs op vissersschepen. Meestal wordt speed of cocaïne gebruikt.

Het gebruik van drugs en/of verdovende middelen blijkt een bekend probleem te zijn binnen de visserijsector. In het arrondissement van Veurne zijn er 40 beroepsvissers. 15 daarvan waren al in het bezit van verdovende middelen, verkochten het of gebruikten het. Noordzeeprocureur Pascal Week: "Het is stilaan een gebruik geworden. Die mannen moeten in barre omstandigheden presteren, uren en uren aan een stuk, vaak 24 tot 48 uur lang. Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van pepmiddelen. Meestal speed of cocaïne." 

Net zo gevaarlijk als op de baan

Vorige zomer waren er steekproefgewijs al controles in Zeebrugge. Een aantal mensen die aan boord zouden gaan, bleken positief. Pascal Week: "Scheepvaartverkeer is vergelijkbaar met het verkeer op een autosnelweg. Er zijn verplichte vaarroutes waarbij schepen elkaar moeten kruisen. Vissers werken ook met gevaarlijke machines. Het is duidelijk dat we iets aan het druggebruik op zee moeten doen, enerzijds voor de gezondheid van de vissers zelf en anderzijds voor de veiligheidsomstandigheden waarin zij en hun collega’s werken. Als er een ramp gebeurt op zee door middelengebruik, willen politie en parket niet het verwijt krijgen dat ze nooit preventief hebben ingegrepen.”

Vissers werken zich dag en nacht uit de naad om ons bord te vullen met duurzame vis. We moeten ervoor zorgen dat ze dat in veilige omstandigheden kunnen doen. 

Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne

De wetgeving omtrent het gebruik van verdovende middelen op zee is verouderd. Minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD): "We werken momenteel samen met de sector aan een nieuwe regelgeving. We voeren aangepaste sancties in, naar analogie met het wegverkeer. Ook zullen bloedanalyses mogelijk zijn en kan het vaarbevoegdheidsbewijs voor bepaalde tijd worden ingetrokken."

Minder hard werk dan vroeger

Ook reder Eddy Cattoor erkent het probleem en is blij met de controles. "Ik denk niet dat alcohol- en druggebruik in de visserij meer voorkomt dan in andere bedrijven. Maar het probleem is er wel. Als een visser wordt gecontroleerd en hij is onder invloed, dan mag het volledig schip niet uitvaren. Dat is natuurlijk nadelig voor ons. Wij zijn daar de dupe van. Daardoor wordt druggebruik vaak niet aangegeven en wordt het in alle stilte getolereerd zodat het schip op zee kan." 

Vissers zouden drugs nemen om het harde werk aan te kunnen, maar dat klopt niet meer volgens de reder. "Het werk op een modern vissersschip is tegenwoordig veel rustiger dan pakweg 10 jaar geleden. De vissers werken ook maar 8 à 9 uur per dag, net zoals in een ander bedrijf."

Meest gelezen