Videospeler inladen...

100 jonge violisten trekken door Antwerpen tegen oorlog in Oekraïne

In Antwerpen spelen vandaag 100 Suzuki-violisten, vooral kinderen, een straatconcert om geld in te zamelen voor Oekraïne. Spelend op hun viool en in geel-blauwe kleding trekken ze van het Antwerpse Centraal Station naar het Operaplein. De Suzuki-methode is een Japanse manier van viool spelen die vooral bij jonge kinderen gebruikt wordt.

Om 10 uur begonnen een 100-tal violisten van alle leeftijden te spelen in de vertrekhal van het Centraal Station van Antwerpen. De jongste violist is maar 4 jaar oud. 

Bekijk hier enkele fragmenten van het liefdadigheidsconcert:

Videospeler inladen...

“We zijn hier om een statement te maken en om te tonen dat we niet achter de oorlog staan, zonder politiek te zijn. We hebben met een vioolleraar uit Oekraïne gesproken en dat heeft ons erg geraakt. Ze kunnen nergens naartoe en worden getroffen door een oorlog die niemand wil”, vertelt Wim Meuris, medeorganisator en vioolleraar.

De kinderen weten niet wat ze gaan spelen. Iemand geeft de begintonen en de rest pikt in.

Wim Meuris, medeorganisator en vioolleraar van de Suzuki-methode

De Suzuki-methode werd ontwikkeld door de Japanse violist Suzuki, vertelt Meuris. “Vandaag komen allemaal kinderen en jongeren die de Suzuki-methode aangeleerd krijgen. Dat is een Japanse methode van vioolspelen waarbij de kinderen al beginnen op hun 4 jaar. Ze leren door te luisteren, klanken na te bootsen en veel te herhalen. Ze krijgen geen vast repertoire aangereikt dus weten voor ze aan het optreden beginnen niet wat ze gaan spelen. Iemand geeft de begintonen aan en de rest pikt in.”

Farah Desmet is een van de leerlingen die mee door de straten trekt: “Je weet nooit vooraf wat we gaan spelen, maar ik kijk er wel naar uit.”

Foto: Radio 2

Meest gelezen