Deken Lokeren wijdt traditiegetrouw honderden fietsen voor een seizoen zonder al te veel ongelukken

In Lokeren heeft de deken, zoals de traditie wil, de fietsen van honderden wielertoeristen en -amateurs gewijd. Heel wat amateurs kwamen af op het evenement, al dan niet met vreemde fietsen en attributen. De wijding moet de fietsers beschermen voor onheil tijdens dit fietsseizoen. Ze leidt ook een fietweekend in. Vandaag stonden er recreatieve tochten op het programma, morgen is er de Omloop van het Waasland voor profrenners.  

Het professionele Vlaamse wielervoorjaar begint met de Omloop Het Nieuwsblad maar amateurs uit het Waasland wachten de fietsenwijding in Lokeren af. Dan wijdt de deken op de Markt fietsen om de renners te behoeden voor onheil op de weg. Heel wat mensen kwamen vandaag naar Lokeren om er het zekere voor het onzekere te nemen. "Ik fiets er niet sneller door maar het is een mooie traditie", getuigt een deelneemster. Schepen Marjoleine de Ridder (CD&V) is blij met alle belangstelling. "Er is heel veel volk. De wijding kon vorig jaar door de coronacrisis niet doorgaan en nu is iedereen hier opnieuw: de wielertoeristen, groepjes van Okra, mensen van retrokoersclubs... De markt staat vol!" 

Na de fietswijding konden de aanwezigen een recreatieve fietstocht afleggen van 25 of 55 kilometer. Er was ook een parcours speciaal voor oldtimer fietsen. Enkele mensen maakten van de gelegenheid gebruikt om zich uit te dossen in een tenue die bij een vintage fiets past. 

Jan Hofman is van de partij met andere leden van de retrofietsclub uit Eksaarde. Hofman heeft zelf een tandem bij zich uit het jaar 1940. "De fiets zou nog van de kasteelheer van Tielrode geweest zijn", beweert hij.  "Hij had die gekocht omdat de benzine te duur was geworden, een beetje zoals nu." Een andere man heeft een fiets bij uit 1880 met een enorm voorwiel. "Je moet wel zorgen dat je er niet af valt, want dan kan je je wel lelijk bezeren." 

De markt in Lokeren was vandaag nog voor de amateurs, morgen start er de Omloop van het Waasland voor profs.

Meest gelezen