Immoweb & Vastgoedkantoor Van Acker

Zeemanshuis in Zeebrugge sluit definitief de deuren: "Nieuwe mobiele hulppost ingericht op bus"

Seamen Centre, het zeemanshuis van Zeebrugge, sluit definitief de deuren. "Het was niet langer financieel te verantwoorden", zegt voorzitter van vzw Seamen Center Zeebrugge, Olivier Crousel. "Maar we zullen zo goed als mogelijk zeelieden blijven ondersteunen met een mobiele hulppost in een bus, die bij de schepen langskomt."

Zeelieden, die aangemeerd zijn in Zeebrugge kunnen er al decennia terecht in een speciaal voor hen ingericht zeemanshuis met onder andere een ontspanningsruimte en een bar. Sinds 2000 was dat het Seamen Centre in de Ploegstraat. Maar toen het coronavirus uitbrak, sloot het zeemanshuis de deuren. Wat eerst een tijdelijke maatregel moest zijn, is uiteindelijk definitief geworden. Het zeemanshuis staat na 2 jaar te koop. 

Met ingerichte bus naar schepen

Volgens Olivier Crousel, voorzitter van vzw Seamen Centre Zeebrugge ging de zeevaart op een andere manier werken door de coronacrisis. "We rijden nu zelf met een bus, ingericht als een soort mobiele hulppost, naar de schepen. Daar kunnen we de zeelieden helpen met bijvoorbeeld dringende noden, zoals toiletgerief, maar ook telefoonkaarten en kledij. Het heeft even geduurd, maar nu wordt het concept toch geapprecieerd."

Daardoor werd het zeemanshuis niet meer gebruikt. "De zeevaart is ondertussen heel veel veranderd. Schepen blijven niet meer zo lang in de haven liggen als vroeger en rederijen zorgen zelf veel meer voor alle nodige faciliteiten voor hun bemanning. En op veel schepen is er ook tegenwoordig een nultolerantie voor alcohol. Dus zelfs voor de coronacrisis bleef onze bar soms dagenlang leeg. Het was al niet simpel om financieel rond te komen, maar nu met de energiecrisis wordt het al helemaal onbetaalbaar."

Zeemanshuis te koop, maar vzw blijft bestaan

"We stonden voor een harde keuze: zelf definitief stoppen of onze kerntaak van het ondersteunen van de zeelieden verderzetten en het zeemanshuis sluiten. Daarom hebben we besloten om net zoals heel wat andere zeemanshuizen in Europa de deuren te sluiten en het gebouw te verkopen. We zullen de zeelieden blijven ondersteunen met de ingerichte bus vanop een nieuwe en kleinere uitvalsbasis. Daarvoor zijn we nu nog op zoek naar een geschikte locatie", besluit Crousel. 

Meest gelezen