Sterrebos aan Gentse universiteit wordt niet gekapt, minister Demir weigert vergunning: “Dit is een waardevol gebied”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigert een omgevingsvergunning uit te reiken aan de Gentse universiteit voor de kap van het Sterrebos. Dat heeft ze laten weten aan onze redactie. Het bos van 4.000 vierkante meter zal dus niet verdwijnen om plaats te maken voor een nieuw studentenhome.  

Vorige zomer kreeg de universiteit van de provincie Oost-Vlaanderen een vergunning voor bouwplannen én de kap van het bosje op de site aan de De Pintelaan. Maar daar kwam veel protest tegen. Een aantal jongeren ging twee weken in het bos kamperen om de kap tegen te gaan. Veel organisaties dienden een beroep in tegen de beslissing. Ook het Agentschap Natuur en Bos kantte zich tegen de kap. 

Een universiteit zou een voortrekkersrol moeten spelen om ook kleine waardevolle bossen mee te beschermen
Minister Zuhal Demir (N-VA)

Eind vorige week dan kreeg Demir van haar administratie al een negatief advies en dat volgt ze nu ook. “Dit is een waardevol gebied, het is een bos van meer dan 20 jaar oud en er zijn alternatieven voor de kap”, zegt ze. “Ook kleine bossen, zoals het Sterrebos, zijn belangrijk voor mens en dier. In een stad helpen ze om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Ze dienen als een soort natuurlijke airconditioning. Dat blijkt ook uit onderzoek. Universiteiten zouden hier mee een voortrekkersrol in moeten spelen. ”

Universiteit moet op zoek naar alternatief

De Universiteit Gent moet de bouwplannen op de site nu herbekijken. Ze plande er een nieuw studentenhome die het tekort aan betaalbare studentenkamers in Gent deels zou moeten oplossen. "In de bouwplannen staat dat er oude gebouwen verdwijnen. Daar wilde de universiteit een nieuw bos maken, het lijkt me veel logischer dat ze daar de nieuwe studentenkamers plant", besluit Demir. 

"We schikken ons naar deze beslissing", reageert rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent. "Ik maak van de gelegenheid gebruik om nogmaals te pleiten voor een gezamenlijke aanpak van het studentenhuisvestingsprobleem: alleen wanneer de Vlaamse overheid, lokale overheden, investeerders, de bouwsector en hogeronderwijsinstellingen elkaar vinden, kunnen we samen voldoende studentenhuisvesting creëren voor onze huidige en toekomstige studenten."

Meest gelezen