Wellen huldigt coronamonument in: "Het moet een plek van troost én hoop zijn"

In Wellen staat sinds vandaag achter het gemeentehuis een coronakunstwerk. Het monument herdenkt niet alleen de inwoners die het virus niet overleefden maar moet ook symbool staan voor de grote solidariteit die er was.

Wellen werd vooral tijdens de eerste golf erg getroffen door het coronavirus. "We waren toen de derde meest getroffen gemeente en lagen in het epicentrum van de besmettinggolf" herinnert burgemeester Els Robeyns (Vooruit) zich. "Heel veel mensen waren zwaar ziek of overleden. We moesten op een bepaald moment alle kinderen van alle scholen testen".

Grote solidariteit

Toch herinnert burgemeester Robeyns zich ook de grote solidariteit en verbondenheid die er toen was onder de inwoners. Ook daar moet het monument blijvend aan herinneren. Sandra Jans was één van de bezielsters van het monument, ze werkt bij de liberale mutualiteit en zag 30 leden overlijden door het virus. Sandra is vooral blij dat het een plek kreeg vlak bij een wandelweg "Want we hebben dat in die tijd heel veel gedaan met zijn allen".

Kunstenaar geveld door corona

Kunstenaar Jan Cox was er vandaag niet bij tijdens de inhuldiging want hij raakte onlangs nog besmet met het virus. Zijn vrouw Diane was er wel . "We wilden een beeld dat zowel hoop als troost uitdrukt. De 18 bladsteeltjes in roestvrij staal verwijzen naar de mensen die hier in Wellen overleden".  

Meest gelezen