foto: Cordium

Minister Demir trekt renovatie- en isolatiepremies op en investeert extra in hernieuwbare energie

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) gaat de renovatie- en isolatiepremies voor de middelste en de lage inkomens verhogen en kondigt extra investeringen aan in hernieuwbare energie. Ze trekt daarvoor 218 miljoen euro extra uit. Dat heeft Demir vanmiddag aangekondigd tijdens en persconferentie van de Vlaamse regering.

Hoewel de Vlaamse regering zelf niets kan doen om de hoge energieprijzen te temperen, kan ze wel iets doen om ervoor te zorgen dat je als consument minder verbruikt. Het motto luidt hier: de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.

Het gaat over isoleren zodat je minder energie moet gaan verbruiken

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Daarom heeft Demir beslist om de verbouwpremies te verhogen:

  • De middenklasse zal tot 35 procent van de renovatiekosten kunnen terugkrijgen (i.p.v. 25 procent nu): geplafonneerd tot 17.500 euro.
  • De lage inkomens zullen tot 50 procent van de renovatiekosten kunnen terugkrijgen: geplafonneerd tot 25.000 euro.
"Het gaat over isoleren - dakisolatie, zoldervloerisolatie, nieuwe ramen, dubbel glas, buitenmuurisolatie - zodat je minder energie moet gaan verbruiken", verduidelijkt Demir. Vanaf eind deze week komt er een simulator op de website Mijn Verbouwpremie. "De hogere premies gelden vanaf 1 juli", zegt Demir.
 
Wie van het gas af wil, zal een hogere premie voor een warmtepomp kunnen krijgen:
  • De premie voor een hybride warmtepomp wordt opgetrokken van 1.500 naar 2.000 euro.
  • De premie voor een gewone warmtepomp verhoogt van 2.250 naar 3.000 euro.  
Wie niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan zijn renovatie laten prefinancieren. Per wooneenheid voorziet de Vlaamse regering tot 50.000 euro die je kan lenen.
 
Daarnaast wil Demir extra investeren in zonnepanelen en windenergie:
  • Voor zonne-energie wordt de doelstelling opgetrokken van 300 naar 450 megawatt per jaar. Iets concreters betekent 450 megawatt 75.000 daken van privéwoningen van zonnepanelen voorzien.
  • Voor windenergie wordt de doelstelling verhoogd van 100 naar 150 megawatt per jaar (voor windmolens op het land).

"De Vlaamse regering wil mensen aanzetten om hun woningen beter te isoleren en in te zetten op alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen", zegt Pieterjan De Smedt in "Terzake":

Videospeler inladen...

Het is een uitdaging, maar met de hoge energiekosten die we zien, is het wel haalbaar om de doelstellingen te verhogen en ook te halen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

"Het is een uitdaging, maar met de hoge energiekosten die we zien, is het wel haalbaar om de doelstellingen te verhogen en ook te halen", zegt Demir. In elk geval: Vlaanderen krijgt een pak meer zonnepanelen en windmolens.

"Het is de bedoeling om zo snel mogelijk van het gas af te raken, maar ook onze gebouwen veel beter te isoleren en de portemonnee van de middenklasse te beschermen", zegt Demir.

Minister van Energie Zuhal Demir licht toe wat zij gaat doen om ervoor te zorgen dat u minderenergie verbruikt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen