Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Shenzhen, IT-centrum van China, in lockdown, omikronvariant van corona brengt steeds meer regio's in China tot stilstand

In China rukt de omikronvariant van het coronavirus steeds verder op. Gisteren is de stad Shenzhen, een belangrijke motor van de Chinese economie met 17,5 miljoen inwoners, in een lockdown geplaatst. Fabrieken van techreuzen zoals Foxconn (iPhone), Huawei en Tencent liggen stil. Ook elders in China zijn lockdowns en andere strikte beperkingen uitgevaardigd.

De voorbije weken zijn steeds meer strikte coronabeperkingen en lockdowns ingevoerd in China. De omikronvariant rukt er snel op. Onder meer de noordelijke industriestad Changchun in de provincie Jilin zit in lockdown. Er zijn minder strenge beperkingen afgekondigd in kuststeden zoals Qingdao en in sommige delen van de grootstad Shanghai.

Gisteren ging Shenzhen, een stad met 17,5 miljoen inwoners vlakbij Hongkong, in lockdown. Mensen moeten binnenblijven en het openbaar vervoer ligt stil. Iedereen moet minstens drie keer getest worden.

Shenzhen is een economisch brandpunt van China, vooral dan voor de technologie-industrie. Die fabrieken en centra liggen dus stil. Het gaat onder meer om een grote fabriek waar het Taiwanese concern Foxconn iPhones voor het Amerikaanse Apple maakt, maar Shenzhen is ook de thuisbasis van Chinese technologieconcerns zoals Huawei en Tencent (WeChat).

Het afsluiten van Shenzhen is dus opnieuw een tik voor de Chinese economie. De Hang Seng-index van de beurs van Hongkong sloot vanochtend dan ook met een verlies van 5,4 procent. (Lees verder onder de kaart).

Gaat hele provincie Jilin op slot?

Het blijft niet bij Shenzhen. Was eerder Changchun, een industriestad met 9 miljoen inwoners in het noordoosten in lockdown, dan zou China nu overwegen om dat uit te breiden tot de hele omliggende provincie Jilin, in Mandsjoerije (geel op de kaart). Ook dat zou een tik voor de Chinese industrie betekenen, maar tegelijk ook het falen aantonen van de zero-covid-politiek van het Chinese regime sinds het uitbreken van de epidemie twee jaar geleden.

Dat beleid bestaat uit het onmiddellijk afsluiten van gebieden waar het virus opduikt via lockdowns en massaal testen. Op die manier is China er twee jaar geleden in geslaagd om -zij het na drastische maatregelen- de uitbraak van het coronavirus om te buigen en dat over het algemeen zo te houden. Toen werd wel de volledige provincie Hubei -met de stad Wuhan- twee maanden lang volledig in lockdown gesteld.In Hubei wonen 60 miljoen mensen.

De meer besmettelijke omikron-variant lijkt evenwel aan de strenge Chinese beperkingen te ontsnappen. Ook andere landen met een zero-covid-beleid zoals Taiwan en Nieuw-Zeeland kampen nu met omikron. In Hongkong -waar een gelijkaardig beleid werd gevoerd- lijkt de lokale regering overweldigd door omikron en staat het ziekenhuissysteem onder zware druk. 

picture alliance / SvenSimon

Meest gelezen