SVR-Architects

ZNA en GZA Ziekenhuizen bouwen gemeenschappelijke dienst intensieve zorg voor pasgeborenen in Wilrijk

De ziekenhuizen van GZA en ZNA gaan een gemeenschappelijke dienst voor neonatale intensieve zorg bouwen. De twee bestaande diensten zullen samengebracht worden in een nieuw gebouw op de campus Sint-Augustinus van GZA. "We willen onze krachten bundelen om een echt expertisecentrum uit te bouwen", zegt Peter Peeters van de directie van GZA.

De samenwerking van ZNA en GZA past in de filosofie van de overheid om gespecialiseerde zorg meer te concentreren. De nieuwe dienst zal 30 bedden tellen en wordt daarmee de vijfde grootste van België. De ziekenhuizen hebben samengeteld meer dan 8.000 bevallingen en ze verzorgen zo’n 800 baby’s op hun NICU (Neonatale Intensive Care Unit). 

Ouders en hun pasgeborene zullen vanaf de dag van de geboorte samen kunnen blijven

Peter Peeters, directie GZA

Familiegerichte zorg zal centraal staan in het nieuwe centrum. "We gaan ervoor zorgen dat de ouders en het premature pasgeboren kind niet gescheiden zullen worden", zegt Peter Peeters van GZA. "Ze zullen vanaf de dag van de geboorte samen kunnen blijven." De ziekenhuizen investeren daarom in ruime kamers met een leef- en slaapgedeelte voor de ouders.

De bouwwerken voor de nieuwe dienst starten dit jaar nog op de campus van Sint-Augustinus in Wilrijk. In 2024 zal de nieuwe dienst de deuren openen. De Vlaamse overheid geeft een subsidie van 18,5 miljoen euro.

Meest gelezen