© Zoonar.com/STEFANO CAVORETTO - creative.belgaimage.be

5 minuten onder een warme douche staan: hoeveel kost dat?

Omdat de energieprijzen op dit moment door het dak gaan, gaat Radio 2 samen met luisteraars en experten op zoek naar tips om het leven toch iets betaalbaarder te maken. Iets waar je handig op kan besparen is douchen. Joannes Laveyne, energie-expert aan de Universiteit van Gent, berekende hoeveel een douchebeurt van 5 minuten kost.

Berekenen hoeveel een heerlijke douchebeurt kost is niet zo eenvoudig. Joannes Laveyne houdt hierbij rekening met verschillende scenario's, want niet elke douche is hetzelfde. Laveyne kijkt hier ook alleen naar de verwarmingskosten; de prijs van het water is dus nog niet inbegrepen.

En wat blijkt? De kostprijs varieert sterk afhankelijk van de manier waarop je verwarmt. Voor de tarieven van gas en elektriciteit baseert hij zich op de vergelijker van mijnenergie.be. Daarnaast is het type douchekop ook bepalend. Een gewone regendouchekop verbruikt gemiddeld 15 liter per minuut, bij een spaardouchekop is dat 5 liter per minuut. 

Joannes Laveyne legde zijn berekening uit in "Spits" op Radio 2:

Gasketel

De meerderheid van de Vlamingen verwarmt water met een gasketel. Consumenten die hun water verwarmen via een gasboiler en gebruikmaken van een spaardouchekop, betalen zo'n 14,3 eurocent voor een douchebeurt van 5 minuten. 

Wie elke dag doucht, betaalt dus gemiddeld 1.01 euro per week, voor het gas. Voor consumenten met een regendouchekop komt het neer op 43 cent voor een douchebeurt van 5 minuten. Doe je dit elke dag, dan betaal je gemiddeld 3,01 euro per week.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel en werkt op elektriciteit. De energetische efficiëntie ligt bij een warmtepomp hoger dan bij een gasketel. 

Je zou dus denken dat dit ook een goedkoper alternatief is. "Dat valt best tegen en dat heeft er alles mee te maken dat de elektriciteit op dit moment drie keer zo duur is als aardgas", zegt Joannes Laveyne. 

Daardoor betaal je voor een douchebeurt van 5 minuten onder een spaardouchekop 13,3 eurocent. Op een week komt dat neer op 93,1 eurocent. Wie doucht met een regendouchekop, betaalt 40 cent voor een douche van 5 minuten. Doe je dat dagelijks, dan kost je dat gemiddeld 2,8 euro per week. 

Elektrische boiler

Vandaag worden consumenten die verwarmen met een elektrische boiler het hardst getroffen. Een douchebeurt van 5 minuten voor consumenten met een spaardouchekop komt neer op 40 cent. 

Wie dagelijks zo'n douche neemt, betaalt gemiddeld 2,8 euro per week. In het geval van een gewone regendouche loopt het bedrag op 1,2 euro voor een douche van 5 minuten. Omgerekend is dat 8,4 euro per week.

Tips om te besparen

Hoewel alle beetjes helpen, zal twee minuten minder onder de douche staan niet hét grote verschil maken. Toch heeft energie-expert Joannes Laveyne nog enkele tips om te helpen besparen op je douchebeurt: 

  • Wie verwarmt met een gasketel, kan de zogenoemde aanvoertemperatuur van zijn cv-ketel verlagen. Om comfortproblemen te vermijden, stellen installateurs die vaak veel te hoog in (op 75° of zelfs hoger). Verlaag die eens tot 60°.

    Indien je gasketel er nog steeds in slaagt om je huis te verwarmen, kan je zelfs verlagen tot 55°. Door de lagere aanvoertemperatuur kan je gasketel tot 15 procent minder verbruiken.

    Hoe je de aanvoertemperatuur moet instellen, kan je vinden in de handleiding van je gasketel of thermostaat. Tijdens de koude wintermaanden zal je die temperatuur wel terug wat moeten verhogen. Je kan ook kiezen om een slimme thermostaat aan te kopen, die past zich automatisch aan. 

  • Consumenten met een elektrische boiler vervangen die beter door een warmtepompboiler. Het is vergelijkbaar met een gewone elektrische boiler, alleen heb je in plaats van een verwarmingselement een kleine warmtepomp.

    Die pomp haalt de warmte uit de buitenlucht en is veel efficiënter dan een elektrische boiler. Je kan hiervoor nog tot juli 2022 een premie van 300 euro krijgen bij Fluvius.

Meest gelezen