Archieffoto

Gevluchte Oekraïense kinderen krijgen in Koksijde online les van hun leerkrachten in Oekraïne

In het vakantiehuis "La Rose des Sables" in Koksijde worden op dit ogenblik een 40-tal Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Opmerkelijk is dat de kinderen en jongeren die er wonen nog altijd les krijgen van hun leerkracht in Kiev, maar dan online. "Het doet wat denken aan de lockdown", zegt Heidi Madou die de vluchtelingen begeleidt, "toen ook onze kinderen afstandsonderwijs volgden."

Met 13 kinderen en jongeren zijn ze in "La Rose des Sables" en allemaal volgen ze online les. "Met een laptop", zegt Heidi Madou, die de vluchtelingen begeleidt. "De meeste kinderen hebben er zelf een, of ze delen hem. Hun leerkrachten zijn nog steeds in Kiev. Sommigen geven les van thuis uit, anderen van op school."

Maar veel medeleerlingen zijn er niet meer in de klas zelf. "Zo goed als iedereen is in het buitenland. Naast de kinderen bij ons, zijn er ook die in Duitsland, Spanje of Hongarije onderdak hebben gekregen. Ik heb eigenlijk weet van maar 1 leerling die nog in Kiev zit. Nu en dan moet die dan de les verlaten omdat er een alarm afgaat en iedereen naar de schuilkelder moet. Het is schrijnend."

Afstandsonderwijs zoals bij ons

De les op zich verloopt vlot. "Ik heb vanmorgen één van onze kinderen geobserveerd, Sacha, een jongen van 13. En die was Engels aan het volgen. Het deed mij wat denken aan de lockdownperiode, toen ook hier veel jongeren afstandsonderwijs volgden. Hij was woordjes aan het leren en dat ging vlot." Al blijft het een zeer vreemde situatie voor de kinderen om te zien hoe hun klasgenoten over Europa verspreid zitten en hun leerkacht nog in Kiev is. "De kinderen zijn moedig, maar getekend", bevestigt Heidi. "Ik heb de indruk dat vooral de wat oudere jongens en meisjes getraumatiseerd zijn. De jongere zijn nog veerkrachtig en herpakken zich sneller."

Vooral de oudere kinderen lijken getekend, de jongste zijn veerkrachtiger
Heidi Madou

Ook voor Heidi zijn het drukke tijden. "Het is niet eenvoudig om voor iedereen opvang, een huis te vinden. We willen graag duurzame oplossingen voor die mensen en dat maakt het niet gemakkelijker. Maar ik blijf gedreven en enthousiast. Gewoon doordoen en dan komen we er wel." 

Meest gelezen