Romain Longieras / Hans Lucas

Marina Ovsjannikova, de vrouw die in uitzending op staats-tv in Rusland inbrak, is vrijgelaten met boete

Marina Ovsjannikova, de vrouw die met een protestbord tegen de oorlog inbrak in een Russische nieuwsuitzending, is vrijgelaten. Ze is veroordeeld tot een boete van 30.000 roebel (zo'n 256 euro). Na haar protest werd ze opgepakt en was het lang onduidelijk waar ze was. Het is niet duidelijk of de zaak nu helemaal van de baan is, mogelijk riskeert ze verdere vervolging.

Gisterenavond trok Marina Ovsjannikova wereldwijd de aandacht met een opmerkelijke actie. Tijdens een nieuwsuitzending van de Russische staatszender Pervi Kanal ging ze achter het nieuwsanker staan met een bord waarop de boodschap "Stop de oorlog, geloof de propaganda niet, ze liegen je hier voor" te zien was. 

Bekijk hier haar protestactie:

Videospeler inladen...

Arrestatie

Meteen na het protest werd Ovsjannikova vastgehouden in het televisiecentrum van Ostankino en ondervraagd door de Russische politie. Vervolgens zou ze zijn overgebracht naar het lokale politiekantoor van Ostankino.

Internationaal was er veel ongerustheid over wat er met de redactrice was gebeurd. Met haar actie ging ze immers lijnrecht in tegen een nieuwe Russische wet. Die zegt dat media die afwijken van het officiële Russische discours tot 15 jaar cel riskeren. Het woord "oorlog" mag niet gebruikt worden, en precies dat woord nam Ovsjannikova in de mond toen ze al roepend de nieuwsuitzending verstoorde. 

Vrijgelaten met boete

Nu is ze terecht. Verschillende onafhankelijke Russische bronnen melden dat ze voor de rechter is verschenen, waarna ze werd vrijgelaten. Naar eigen zeggen is ze 14 uur lang ondervraagd door de politie.

Ovsjannikova moet een boete betalen van 30.000 roebel of 256 euro. Opvallend is dat ze niet is veroordeeld voor haar actie met het protestbord, maar voor "aanzetten tot illegale demonstraties" in een videoboodschap die ze net ervoor online had geplaatst. 

In die video haalde ze zwaar uit naar de Russische president Poetin en riep ze de Russen op om op straat te komen. "Wees niet bang, ze kunnen ons niet allemaal oppakken", zegt ze onder andere. 

Marina Ovsjannikova: "Wat nu gebeurt in Oekraïne is een misdaad"

Videospeler inladen...

Ovsjannikova lijkt er dus met een lichte straf vanaf te komen. Maar dat kan nog veranderen, waarschuwt correspondent in Moskou Geert Groot Koerkamp. "Het zou niet uitgesloten zijn dat er gewoon nog een andere zaak wordt begonnen tegen haar. Dat zie je vaak in Rusland. Het is ook meermaals gebeurd bij oppositieleider Aleksej Navalny bijvoorbeeld. Dit kan zeker nog een staartje krijgen."

Groot Koerkamp noemt de protestactie van Ovsjannikova "een historische gebeurtenis in de recente Russische mediageschiedenis". "Het werd druk besproken op de sociale media en heeft een enorme impact gemaakt. Dit kan een voorbeeld zijn. We horen vandaag dat verschillende vrij bekende journalisten van tv-zenders in stilte hun ontslag hebben ingediend."

Beluister het gesprek met Geert Groot Koerkamp in "De wereld vandaag":

Wie is Marina Ovsjannikova?

Veel weten we voorlopig niet van de Russische redactrice. Dit konden we op basis van haar sociale media achterhalen: 

  • Ze is 44 jaar en jarig op 19 juni.
  • Ze studeerde aan de Kuban State University en daarna aan de Presidential Academy of National Economy and Public Administration, waar ze in 2005 afstudeerde.
  • Ze werkte eerder voor Kuban TV, maar zit nu al meerdere jaren bij Pervi Kanal.
  • Ze woont in Moskou en is moeder van 2 kinderen
  • Ze houdt van Golden Retrievers en heeft in het verleden al een nestje puppy's gehad.
  • Ze is een fervent zwemmer, op Facebook zegt ze dat ze ook in open water zoals in de rivier de Wolga en zeestraat de Bosporus heeft gezwommen.

Internationale steun

Internationaal krijgt Ovsjannikova steun uit verschillende hoeken. Zo zei de Franse president Emmanuel Macron al dat hij de kwestie zou aankaarten bij zijn Russische ambtgenoot Poetin. Frankrijk wil de actievoerende journaliste ook hulp aanbieden via de ambassade of door asiel, aldus Macron. 

De Verenigde Naties riepen Rusland bovendien op om "geen represailles" te nemen tegen haar. "We volgen deze situatie op", zei de woordvoerder van het VN-mensenrechtencommissariaat aan journalisten. 

Meest gelezen