Benedickt is blinde wijnboer: “Ik ga niet af op wat ik zie, maar ruik en proef”

Benedickt Vertriest werd 10 jaar geleden blind door een medische fout. Binnenkort opent hij een wijnwinkel in Knokke-Heist. “Het is geen nadeel dat ik de wijn niet zie, want we laten ons vaak misleiden door het etiket.”

10 jaar geleden raakte Benedickt uit Knokke-Heist blind door een medische fout. Maar dat houdt hem niet tegen om zijn droom waar te maken. “Want het leven gaat verder”, zegt hij. “Ik hou van uitdagingen en wijn is de rode draad in mijn leven. Voor mij is het geen nadeel dat ik de wijn niet zie. Want we laten ons vaak misleiden door het etiket en wat we zien. Maar wat we zien, komt niet altijd overeen met wat we in ons glas krijgen. Ik heb het voordeel dat ik me laat leiden door wat ik ruik en proef.”

Het enige wat Benedickt nog ziet, is het verschil tussen licht en donker. “Op het moment dat je een zintuig verliest, compenseer je dat met je andere zintuigen. Ik ruik of hoor niet beter dan iemand anders, maar ik leg mijn focus er meer op.”

Benedickt staat binnenkort zelf in de winkel om de klanten advies te geven. “Op basis van een etiket een keuze maken, is niet de juiste manier om wijn te kiezen. Ik ken al mijn wijnen en op basis van vragen die ik stel, zoek ik de juiste wijn voor mensen.”

Meest gelezen