© Zoonar.com/sebastien hovaguimian - creative.belgaimage.be

Wordt Corsica binnenkort autonoom? "Frankrijk bereid om te praten" na dagenlang protest op het eiland 

Wordt Corsica binnenkort autonoom? De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin is alvast bereid om erover te praten, na dagenlang protest op het eiland. De aanleiding is een incident in de gevangenis van Arles, op het Franse vasteland, waarbij een Corsicaanse separatist zwaargewond raakte. 

Corsica: een eiland in de Middellandse Zee, in het midden tussen Frankrijk en Italië, van nog geen 10.000 vierkante kilometer groot. Het hoort officieel bij Frankrijk, al heeft het een grotere autonomie, net door zijn ligging. Maar sinds twee weken is het ook - opnieuw - het zorgenkindje van datzelfde Frankrijk. 

Al dagenlang wordt er hevig geprotesteerd op het eiland. Zondag liep het helemaal uit de hand, met enkele tientallen gewonden tot gevolg. 

AFP or licensors

De aanleiding is een incident in de gevangenis van Arles, op het Franse vasteland. Op 2 maart raakte daar de Corsicaanse separatist Yvan Colonna zwaargewond nadat hij aangevallen was door een medegevangene. Sindsdien ligt Colonna in coma. 

AFP or licensors

De 61-jarige separatist zit een levenslange celstraf uit voor de moord op de gouverneur van Corsica, in 1998. De betogers zijn boos op de Franse autoriteiten, omdat ze weigerden Colonna over te brengen naar een gevangenis op Corsica. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin brengt nu een tweedaags bezoek aan het eiland. En aan de vooravond van dát bezoek deed hij de opmerkelijke uitspraak dat Frankrijk "bereid is om te praten over autonomie". "De vraag stelt zich daarna om te weten wat zo'n autonomie inhoudt", zegt hij aan het regionale blad Corse-matin. 

Darmanin benadrukte dat de voorwaarde voor een gesprek tussen Corsicaanse vertegenwoordigers en de regering over de toekomst van het eiland de terugkeer van de rust is. "Er kan geen oprechte dialoog zijn onder druk van bommen en de massale aanwezigheid van de ordetroepen." Darmanin erkent ook dat de Franse autoriteiten een "verantwoordelijkheid hebben" over wat er in de gevangenis van Arles gebeurd is. "We moeten onze gevangenen beschermen. We zullen de waarheid achterhalen over wat er met Yvan Colonna gebeurd is."

Meest gelezen