Diana met haar toenmalige privé-secretaris Patrick Jephson (links)

BBC betaalt "aanzienlijke" schadevergoeding aan voormalige secretaris van prinses Diana en biedt excuses aan 

BBC, de Britse publieke omroep, heeft aan de voormalige privésecretaris van prinses Diana, Patrick Jephson, een "aanzienlijke" schadevergoeding uitbetaald. Die nam ontslag na een controversieel interview met Diana uit 1995 dat op een bedrieglijke manier afgenomen was door journalist Martin Bashir. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de BBC de zaak in de doofpot gestoken had.

Het spraakmakende Panorama-interview uit 1995 waarin prinses Diana toegaf dat ze overspelig geweest was, sloeg in als een bom. Daarin vertelde de prinses ook dat er "drie mensen in haar huwelijk waren", waarmee ze verwees naar de ontrouw van prins Charles met zijn toenmalige vriendin Camilla Parker Bowles. Diana en Charles waren toen nog getrouwd, maar leefden gescheiden van elkaar. 

Toen Diana in het beruchte interview ook nog zei dat haar man niet echt geschikt was voor het koningschap door de vele beperkingen die bij die job horen, was de maat vol. Acht maanden later scheidden Diana en Charles definitief. Nog een jaar later stierf de prinses in een auto-ongeluk in een Parijse tunnel, op 31 augustus 1997. Ze was toen 36.

Reporter Martin Bashir heeft haar echter onder valse voorwendselen overgehaald om het interview te doen. Bashir haalde Charles Spencer over, die op zijn beurt zijn zus Diana overhaalde om het interview te geven. De journalist gebruikte daarvoor vervalste bankafschriften aan graaf Charles Spencer, de broer van Diana. Die moesten bewijzen dat twee van Diana's personeelsleden betaald werden om negatieve informatie over haar door te spelen aan de inlichtingendiensten. Daarmee werd gesuggereerd dat de koninklijke familie Diana's imago wilde ondermijnen bij een mogelijk echtscheidingsproces. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" over het interview en de valse voorwendselen van Martin Bashir:

Videospeler inladen...

Vrijwel niemand was vooraf op de hoogte en het sloeg dan ook in als een bom. Zo'n 23 miljoen mensen keken toen naar het interview. "Als ik die bankafschriften niet gezien had, zou ik Bashir nooit voorgesteld hebben aan mijn zus", schrijft de broer van de prinses. Volgens Bashir hadden de valse documenten niets te maken met Diana's persoonlijke keuze om deel te nemen aan het interview. 

Als ik die bankafschriften niet gezien had, zou ik Bashir nooit voorgesteld hebben aan mijn zus

Lord Dyson, de gepensioneerde "Master of the Rolls" (hoogste rechter in Engeland en Wales) ging na wat de BBC precies wist en of de omroep haar journalist al die tijd onrechtmatig beschermd had. Zijn onderzoek toonde aan dat de BBC het "bedrieglijke gedrag" van Bashir verdoezeld heeft. Daarmee voldeed de Britse publieke omroep niet aan de vereiste standaarden van integriteit en transparantie die haar handelsmerk zijn.

Patrick Jephson werkte tussen 1988 en 1996 met de prinses samen als haar privésecretaris en raadgever. Hij was verantwoordelijk voor elk aspect van haar publieke leven en humanitaire werk. Twee maanden na de controversiële uitzending nam hij ontslag. Jephson leed toen veel reputatieschade omdat hij valselijk beschuldigd werd van Diana verraden te hebben.

De BBC verklaart in een persmededeling dat het "aanvaardt en erkent dat commandant Jephson ernstige schade is toegebracht ten gevolge van de omstandigheden waaronder het interview met Diana, Prinses van Wales, in 1995 verkregen werd." Naast formele excuses krijgt de voormalige privésecretaris ook een "aanzienlijke" schadevergoeding en worden zijn juridische kosten vergoed. Bashir is niet langer actief als journalist bij de BBC.

Na meer dan 25 jaar ben ik opgelucht dat ik deze pijnlijke periode eindelijk kan afsluiten

Jephson reageert opgelucht: "Na meer dan 25 jaar ben ik opgelucht dat ik deze pijnlijke periode eindelijk kan afsluiten. Ik ben Lord Dyson en de journalisten dankbaar die met hun volharding de waarheid aan het licht hebben gebracht." De voormalige privésecretaris laat weten dat hij het geld zal overmaken aan het kinderziekenhuis in Wales waarvan prinses Diana de meter was. Hij werkt nu als adviseur voor "The Crown", de populaire dramareeks over het Britse koningshuis.

Meest gelezen