© VRT

Bestsellerauteur Hanya Yanagihara van "Een klein leven" eerste gast van Thomas Vanderveken in nieuw programma

“OnderOns” is een nieuw interviewprogramma met interessante buitenlandse denkers. De Amerikaanse schrijfster Hanya Yanagihara, bekend van de bestseller “Een klein leven”, laat haar licht schijnen over hete kwesties als identiteit, klimaatverandering en corona. "Tijdens de pandemie was de vraag: wat wil je doen voor je medemens? Antwoord: niet veel."

Denkers, doeners, creatieve breinen in hun vakgebied die ons land aandoen zijn voortaan welkom voor een gesprek met Thomas Vanderveken in het nieuwe “OnderOns”. Hij peilt naar wat hen bezig houdt en hoe zij kijken naar deze woelige tijden. Een internationaal interviewprogramma dat doet denken aan “Spraakmakers” vroeger. “OnderOns” komt eerst op VRT NU en later dit jaar op Canvas. 

"Een klein leven"

De eerste gaste van Vanderveken is Hanya Yanagihara, Amerikaans schrijfster met Hawaïaanse en Koreaanse wortels. Haar boek “Een klein leven” werd wereldwijd een bestseller, ondanks de harde traumatische thema's.  Regisseur Ivo Van Hove maakte er in 2018 een theaterbewerking van, met Ramsey Nasr als Jude, een hoofdrol waarvoor hij in 2019 de Louis d'Or-prijs kreeg. 

"Zoveel uitzichtloze ellende: hoe komt het dat de lezers daar niet massaal bij afhaken? Omdat er even goed gedoseerd passages tussen staan die een prachtig tegenwicht bieden. De zorg en de empathie van al Judes vrienden zijn voor de lezer een balsem op de wonde," schreef VRT-journalist Flip Feyten.

In "OnderOns" stelt  Hanya Yanagihara haar nieuwe roman voor, “Naar het paradijs”. Een heel ander verhaal, dat zich afspeelt op drie momenten, in 1893, 1993 en in de toekomst, in 2093. Yanagihara lijkt wel vooruitziend: er is sprake van een autocratisch systeem en van allerhande pandemieën. “Kunst die over het heden gaat, gaat eigenlijk over het verleden. En kunst die over de toekomst gaat, heeft het altijd over het heden,” zegt Yanagihara.

Tijdens corona was de vraag: wat wil je doen voor je medemens? Antwoord: niet veel

In ”OnderOns” vertelt de auteur dat ze inspiratie kreeg van een viroloog en een epidemioloog. Over een pandemie schrijven terwijl er echt een woedde, gaf haar “een gevoel van controle”.  Nu het ergste coronaleed geleden lijkt, blikt ze terug. “In deze periode was de vraag: wat wil je doen voor je medemens? Het antwoord is: niet veel. Tenzij er overheidsregels en wetten zijn. De oproep om je medemens te beschermen was voor sommigen dus blijkbaar niet genoeg. Een vaststelling om koud van te worden.”  

Groepsidentiteit is nuttig om beleid te maken, niet om kunst te maken

Van Hanya Yanagihara’s "Een klein leven" zijn wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Een deel van de verklaring zoekt ze in de fancultuur van tegenwoordig. “Toen ik jong was, was het beschamend om te zeggen dat je ergens fan van was.” Gelijkgezinden zoeken en vinden elkaar nu veel makkelijker dankzij sociale media. Je tot een groep bekennen kan ook troost en veiligheid bieden. Jonge mensen voelen zich in de steek gelaten door de overheid of het kapitalisme en zoeken de eigen groep op, zegt Yanagihara. 

Maar de slinger mag niet doorslaan: “Groepsidentiteit is nuttig voor het beleid, maar niet voor de kunst,” klinkt het bij Hanya Yanahigara. Van zogenoemde “gevoeligheidslezers” (die boeken van tevoren screenen op dingen die sommige groepen kunnen kwetsen) wil ze niet horen. 

BEKIJK: Hanya Yanagihara over het hete hangijzer "identiteit"

Videospeler inladen...

Tussen het schrijven van “Een klein leven” en “Naar het paradijs” zat vijf jaar. "Tijd die nodig is om te dwalen," vindt de successchrijfster, "maar je moet wel alert blijven. Op zeker ogenblik word je gedwongen alsof er een magneet aan je trekt." Of en wanneer er een vierde roman komt is dus “nooit gegarandeerd”. Zolang blijft Hanya Yanagihara hoofdredacteur van T-magazine, het lifestyleblad van de New York Times. En werkt ze af en toe met Belgen. Ze is trouwens fan van Kuifje. "Tegenwoordig fully canceled", lacht ze. Kuifje gaf haar als kind al wel zin om te reizen.   

© VRT

“OverOns” met Hanya Yanagihara is te bekijken op VRT NU. De volgende gaste is de Britse oudheidkundige, schrijfster en tv-persoonlijkheid Mary Beard. In de zomer komt de reeks op Canvas.

Meest gelezen