Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Burgemeester Steenokkerzeel stelt vragen bij voorstellen ombudsman luchthaven: "Zo worden we een tweede Doel"

Het voorstel van de ombudsman van Brussels Airport, eerder deze week, om de start- en landingsbaan 25L tot 2500 meter te verlengen, kan bij burgemeester Kurt Ryon (Klaver/N-VA) op weinig of geen begrip rekenen. Meer zelfs, de burgemeester trekt de onpartijdigheid van de ombudsman in vraag.

Begin deze week maakte Philippe Touwaide, de ombudsman van Brussels Airport, 30 voorstellen bekend om op korte  en middellange termijn duurzame antwoorden te vinden voor de toekomst van de luchthaven, alle betrokken partners en de omwonenden. Hij wil zo iets doen aan de ruim 14 miljoen klachten die er de afgelopen 20 jaar bij de ombudsdienst belandden. In het 30-puntenplan gaat het onder andere over het weren van de meest luidruchtige toestellen, het verbieden van nachtvluchten, het beperken van het aantal vluchten overdag én ook het verlengen van baan 25L. En het is net dat laatste voorstel dat burgemeester Kurt Ryon van Steenokkerzeel doet steigeren.

Vlaamse rand moet wijken voor Brussel

Het plan om baan 25L te verlengen bestaat al veel langer. In een eerste versie ging het om een verlenging van 900 meter, maar dat plan werd door alle omwonenden naar de prullenbak verwezen. "Het is dan ook onbegrijpelijk dat de ombudsman nu een voorstel doet om diezelfde baan te verlengen tot zelfs 2.500 meter. We weten natuurlijk wel waarom: dat is om Brussel te sparen. Maar dat de Vlaamse rand dan alle lasten moet dagen, dat is blijkbaar van geen tel. Onze deelgemeente Humelgem zou er zelfs bijna helemaal door verdwijnen, het dreigt een tweede Doel te worden."

Geloofwaardigheid verloren

"De ombudsman stelt ook voor om een vierde landingsbaan aan te leggen tussen de luchthaven en Leuven eigenlijk, dat zijn voorstellen die een federale ombudsman niet waardig zijn", aldus Ryon.  "Deze man zou onpartijdig moeten zijn en de zaak vooruit helpen, maar hij doet net het omgekeerde. Een ombusman moet staan tussen de luchthaven en de mensen die klachten indienen. Hier is hij heel duidelijk partijdig waardoor hij niet meer geloofwaardig overkomt."

Meest gelezen