BELUISTER "Bij leven en welzijn": radio-iconen over 75 jaar Radio 2 Limburg  

Dit jaar volgt Radio 2 al 75 jaar lang de regionale actualiteit in Limburg. Om dat te vieren, blikt de grootste radiozender van Vlaanderen een week lang terug met een podcastreeks van 7 afleveringen. Daarin hoor je dat een jonge Jacques Brel zijn allereerste liedjes opnam in de radiostudio in Hasselt, dat een grap van Armand Schreurs over Ronald Reagan het vliegverkeer boven België in de war bracht en dat de eerste radio-uitzending ter wereld met cd's vanuit Hasselt is gemaakt. 

Op 2 maart 1947 klonk in de huiskamers waar een radio stond de ‘Feestouverture’ van De Boeck. Zo begon de allereerste uitzending van wat toen de Gewestelijke Omroep Limburg heette. De zender stond in de Dokter Willemsstraat in Hasselt, de antenne op het provinciegebouw. De uitzending zelf werd nog opgenomen in Brussel omdat de studio in Hasselt pas een klein jaar later klaar zou zijn. Het was de start van een rijk radioverhaal dat zich afspeelde op verschillende locaties in Hasselt. 

Rodenbachstraat

Na de Dokter Willemsstraat verhuisde de omroep naar de Martelarenlaan, om vervolgens begin de jaren zeventig het statige gebouw van de Kempense Steenkoolmijnen in de Rodenbachstraat in gebruik te nemen. In dit legendarische gebouw speelt de podcast zich af. 

Na de overheveling van de nationale programma’s naar Brussel, bleek dat gebouw te groot en volgde in 2004 een verhuizing naar een gloednieuw radiogebouw aan de Via Media. Maar in 2018 werd de terugkeer naar Hasselt-Centrum ingeluid en nam Radio 2 Limburg zijn intrek in de ‘Kezerreme’, de gerestaureerde rijkswachtkazerne bij het nieuwe stadhuis. 

Van Jacques Brel tot Toon Hermans

Zoals bij alle omroepen kwamen en gingen programma’s en presentatoren. Tal van artiesten werden ontdekt door programmamaker en productieleider Jef Claessen, of ze waren dankzij hem voor het eerst te horen op de Vlaamse radio: Jacques Brel en Jo Erens bijvoorbeeld, maar ook Miel Cools, Gerard Cox, Liesbeth List, Toon Hermans, Jules Decorte, … Talrijk zijn ook de bekende presentatoren die bij ‘Omroep Limburg’ achter de microfoon verschenen: Mies Bouwman, Jan Van Rompaey, Louis Verbeeck, … De latere baas Jos Ghysen groeide met zijn cursiefjes ‘Het Schurend Scharniertje’ en het zaterdagochtendprogramma Te Bed of Niet Te Bed uit tot een icoon.

Dicht bij de mensen

Radio 2 Limburg organiseerde in de jaren zestig Sinterklaasfeesten voor weeskinderen en zette met de actie Boemerang tien jaar de voorloper van de Warmste Week op poten. Zeker nadat in 1983 de regionale programma’s werden gelanceerd, stonden bij grote gebeurtenissen de verslaggevers altijd op de eerste rij: van de sluiting van de koolmijnen en Ford, of het busdrama in Sierre tot de kampioenstitels van Racing Genk. 

Bij leven en welzijn

In 7 podcasts blikken enkele Limburgse radiostemmen terug op de voorbije periode. Ze worden aan de tand gevoeld door Daan Masset, een presentator van nu, die met stijgende verbazing aanhoort hoe zijn voorgangers vroeger radio maakten. Daan neemt de gasten mee terug naar de legendarische studio's in de Rodenbachstraat. Je kan alle 7 de uitzendingen beluisteren via je favoriete podcastapp.

Bekijk alle filmpjes met de gasten van toen op de Facebookpagina van Radio 2 Limburg

Videospeler inladen...

Rita Jaenen is bij veel luisteraars nog bekend als de gastvrouw van Parkeerschijf, het donderdagochtendprogramma waarin ze een gezellige babbel had met een kok, een wegenwachter, een advocaat en een boekenwurm, doorregen met nuttige en praktische tips voor het leven van elke dag. Rita maakte ook sfeervolle programma’s in de avonduren.

Luk de Laat viel jarenlang met de Deur in Huis op woensdagvoormiddag waarin hij artiesten en gewone mensen ontving die er hun eigen verhaal kwamen vertellen . Daarnaast jongleerde hij graag met woorden en taal, waaruit Lukraak ontsproot, een avondprogramma met haiku’s en gedichten dat een trouwe fanclub had die tot op vandaag bestaat.

Michel Ilsen presenteerde als student zijn eerste programma’s voor Omroep Limburg, maar in 1972 kwam hij vast in dienst. Als producer en presentator maakte hij het satirische ‘De Vlag en de Lading’ en zette vanaf 1983 zijn schouders onder de regionale programma’s waarin het Limburgse nieuws en de actualiteit centraal stonden. Het was ook de periode dat Omroep Limburg in de zomer wekelijks live-programma’s met artiesten verzorgde vanuit de Limburgse vakantiecentra. In 1991 volgde Michel Ilsen Jos Ghysen op als productieleider van het radiohuis in Hasselt.

Luc Verschueren en Dirk Somers werkten voor andere VRT-omroepen tot ze bij Radio 2 Limburg een onafscheidelijk radioduo werden. Samen presenteerden ze het zondagse Sportcafé waarvoor elke voetbal- of wielervedette maar al te graag een grote verplaatsing maakte en waar ook heel wat bekende artiesten op het podium stonden. Jacques Vermeire was er de cafébaas en voerde er zijn eerste typetjes op. Somers en Verschueren werden vooral populair als presentatieduo van Ochtendkuren, waarmee ze het land rondtrokken en wekelijks op meer dan een miljoen luisteraars konden rekenen.  

Tom Vossen presenteerde zelf een aantal verzoekprogramma’s, stelde de muziek samen van enkele programma’s, maar was vooral de wandelende muziekencyclopedie van Omroep Limburg. Als discothecaris verzamelde en inventariseerde hij alle platen en cd’s die binnenkwamen. Zo kon hij bijna blindelings het juiste werk pikken uit meer dan 100.000 platen en cd’s uit alle muziekgenres. Omroep Limburg beschikte dan ook over een discotheek die door iedereen bewonderd werd, met als pronkstukken de eerste banden met opnames van Jacques Brel en Jo Erens.

Armand Schreurs startte als sportverslaggever bij Omroep Limburg, maar na een optreden met zijn poppenkast op een personeelsfeest van de omroep, werden de poppen Tjen Kwaks en Leon van ’t Milieu vaste waarden op de radio. Zij overgoten de actualiteit met een satirisch sausje. Later trok Armand stofjas en laarzen aan om zich te verhullen in de figuur van Firmin Vandeput, een brutaal gebekte boer uit Vrolingen. Als chauffeur Jacky Spaas verklapte hij aan de telefoon de staatsgeheimen die hij van de Limburgse ministers in zijn limousine opving. En tussendoor moesten bekende en onbekende Vlamingen op hun hoede zijn voor zijn foptelefoons.

Dirk Reynders startte in 1986 als journalist op de regionale redactie en ook nu is hij nog steeds te horen in het nieuws uit Limburg. Hij bracht in die periode verslag uit van heel wat grote en kleine gebeurtenissen en stond op de eerste rij bij de sluiting van de Kempense Steenkoolmijnen en Ford Genk, maar liet ook de luisteraars mee genieten van Blues Peer en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dirk heeft het radiowerk in die 36 jaar zien evolueren van pen en papier, telex en magneetbanden tot een volledig digitaal verhaal. Maar één zaak is nooit veranderd: de luisteraars die altijd even talrijk en trouw op post zijn gebleven.

Meest gelezen