AFP or licensors

President Macron stelt zijn verkiezingsprogramma voor: "Een onafhankelijker Frankrijk"

Emmanuel Macron heeft - eindelijk - het programma voorgesteld waarmee hij in april naar de kiezer trekt. Macron wil een tweede ambtstermijn, en de komende vijf jaar wil hij zijn hervormingen voortzetten. Hij wil Frankrijk sterker maken, wat volgens hem ook betekent dat de Fransen meer zullen moeten werken. 

Veel haast om zich in de verkiezingscampagne te storten heeft Emmanuel Macron niet. Et pour cause. Het hoeft niet, want in alle peilingen ligt de president comfortabel op kop. Waarom zou je campagne voeren en de controverse opzoeken als je zo al de grote favoriet bent? De president blijft zich dus ver weg houden van alle controverse en debat. Maar vandaag heeft hij tijdens een persconferentie dan toch zijn programma voorgesteld. Een programma waar, hoe kan het anders, weinig verrassingen inzaten. Wat wil Macron de komende vijf jaar nog realiseren? 

Een onafhankelijk Frankrijk

In de eerste plaats wil hij "de natie onafhankelijker maken". Meer bepaald op het militaire vlak, om het hoofd te kunnen bieden aan "de crisissen van de toekomst". Hij wil het land ook minder afhankelijk maken op economisch gebied:  industrieel én wat landbouw betreft. Minder afhankelijk zijn van  buitenlandse energie, en dat betekent volgens Macron inzetten op kernenergie én op groene stroom. De president sluit niet uit dat de staat daar weer een grotere rol in zal spelen. 

een onafhankelijkere natie in een sterker Europa 

presidentskandidaat Emmanuel Macron

Macron bleef tijdens de voorstelling van zijn programma  - anderhalf uur voor een zaal in Aubervilliers bij Parijs - veelal bij de grote principes. Al werd hij op enkele punten wel concreet. Macron streeft binnen de vijf jaar naar Le Plein Emploi, volledige werkgelegenheid dus. Niet zo'n gewaagde doelstelling, aangezien de krapte op de arbeidsmarkt zich nu al duidelijk laat voelen. 

Harder en langer werken

De Fransen zullen dus ook meer moeten gaan werken. Zo belooft de kandidaat Macron dat de pensioenleeftijd geleidelijk zal worden opgetrokken van 62 naar 65 jaar. Een drastische hervorming van het pensioenstelsel had hij vijf jaar geleden ook al beloofd, maar het is er niet van gekomen. Het zal er dus de volgende ambtstermijn moeten gebeuren.

Fransen die het bestaansminimum RSA trekken zullen er ook iets voor in de plaats moeten doen. "Wie ertoe in staat is zal wekelijks vijftien tot twintig uur moeten werken" stelt Macron voor. De kandidaat-president wil ook iets doen aan de hoge belastingsdruk, ondermeer de erfenisbelasting moet naar beneden. 

Onderwijs en gezondheidszorg

Voor de linkse oppositie klinken die voorstellen als een ruk naar rechts, het zoveelste bewijs dat Macron "de president van de rijken" is. Maar tegelijk belooft Macron méér geld voor twee sectoren waar veel onvrede heerst: de zorg en het onderwijs. 

Zorg en onderwijs zijn mijn twee grote werven

presidentskandidaat Emmanuel Macron

Macron wil de lonen optrekken in het onderwijs, én meer personeel aantrekken in de zorg. Met name in de zorgverblijven voor ouderen wil hij vijftigduizend mensen éxtra in dienst nemen, verplegend en verzorgend personeel. En hij wil ook de dialoog met de betrokken sectoren verbeteren. Macron gaf toe dat de voorbije crisissen hem hebben geleerd dat hij meer in dialoog zal moeten gaan.

Wat migratie betreft wil Macron tot slot werk maken van een strengere visa-procedure, en het sneller verwijderen van mensen die illegaal op Frans grondgebied verblijven.

Alles gaat goed met de campagne

Een campagne die er geen is

Al  bij al weinig of geen verrassingen dus. De andere kandidaten hebben uiteraard alleen maar kritiek. Zo zegt de centrumrechtse presidentskandidate Valérie Pécresse (LR) dat Macron "haar programma schaamteloos kopieert".  Het zal de president worst wezen. In alle peilingen ligt hij comfortabel op kop. 

In de laatste peilingen haalt hij in de eerste ronde meer dan dertig procent. Zijn dichtste belager is de radicaal-rechtse Marine Le Pen, die zo'n achttien procent haalt. Op de derde plaats volgt de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon. Géén van zijn tegenstanders lijkt voorlopig een bedreiging te vormen voor presidentskandidaat Macron. De grootste kritiek van zijn tegenstanders? Dat Emmanuel Macron zelfs de moeite niet neemt om het debat aan te gaan... De president lijkt - ook al door zijn rol als staatsman in de Oekraïnecrisis - hoog boven het gewoel verheven. 

Van links tot rechts, iedereen wil Macron aan de tafel voor een echt debat over zijn balans. Maar Macron zelf ziet daar de noodzaak niet van in. 

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt plaats op zondag tien april. Twee weken later nemen de twee sterkste kandidaten het tegen elkaar op. Zoals het er nu naar uitziet kan Emmanuel Macron daarna aan zijn tweede ambtstermijn beginnen. 

Meest gelezen