Guust Flater, de meest luie stripheld ter wereld, keert na 25 jaar terug met een volledig nieuw album

Geestelijke vader André Franquin stierf op 5 januari 1997, maar Guust Flater herleeft na 25 jaar, met dank aan de Canadese striptekenaar Marc Delafontaine, beter bekend als Delaf. Uitgeverij Dupuis heeft een akkoord bereikt met de erfgenamen van Franquin en plant dit najaar een doorstart van de reeks. Een van de meest iconische Belgische stripfiguurtjes keert terug, samen met de Flaterfoon en andere vertrouwde elementen.

In 1957 sloft Guust Flater (of Gaston Lagaffe, zoals hij door scenarist en tekenaar André Franquin werd gedoopt) plots rond op de redactie van Dupuis, als kantoorhulp. Franquin bedacht een figuurtje dat in tegenstelling tot andere striphelden geen enkel talent bezit, behalve misschien het talent om werk zo veel mogelijk te vermijden. "Een figuurtje dat geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit", zo zou Franquin hem zelf omschrijven. 

Een figuurtje dat geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit

André Franquin, geestelijke vader

Zijn hilarische flaters zijn te volgen in het weekblad Robbedoes en worden al snel zo populair dat er een eigen reeks volgt. Er worden 32 miljoen albums in 27 talen verkocht en er volgt ook een tekenfilmreeks. Franquin noemt Guust Flater zijn favoriete personage, maar na de plotse dood van de striptekenaar, begin 1997, stopt de reeks onherroepelijk. 

Rond de 60e verjaardag van Guust Flater, in 2017, verschijnt dan toch "Gefeliciflaterd", een hommagealbum met bijdragen van collega's Merho, Urbanus, Jonas Geirnaert, Lectrr, Kim Duchateau en Gerben Valkema. "Guust Flater is een schitterende speeltuin waar geen énkele tekenaar nee tegen kan zeggen", volgens Lectrr. Maar het duurt tot dit jaar voor er een echte doorstart komt. 

Guust Flater is een schitterende speeltuin waar geen énkele tekenaar nee tegen kan zeggen

Lectrr

Opvallend genoeg wordt daarvoor niet naar talent in eigen land gekeken. De Canadese scenarist en tekenaar Marc Delafontaine - Delaf - krijgt van uitgeverij Dupuis de opdracht een nieuw album te verzinnen: "Flater slaat weer toe!". Er zullen meteen 1,2 miljoen exemplaren van het album worden gedrukt.

Volgens de uitgeverij las Delaf elk interview dat André Franquin ooit gaf en bestudeerde hij het volledige oeuvre nauwgezet. De eerste beelden ogen daarom ook meteen vertrouwd, Delaf blijft bijzonder trouw aan het werk van Franquin.  Met het nieuwe album viert Dupuis de 100e verjaardag van de uitgeverij én de 65e verjaardag van Guust Flater. Nou moe.

"Flater slaat weer toe", verschijnt op 19 oktober 2022 bij uitgeverij Dupuis.

Meest gelezen