Represented by ZUMA Press, Inc.

Een laagje saharastof op je wagen? Niet poetsen maar spoelen!

Wie geen garage heeft, is het wellicht niet ontgaan: de voertuigen op straat werden vannacht bedekt met een laagje saharastof. Het mag dan wel erg fijn stof zijn, het is ook erg venijnig. Johan Maesen van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen legt uit waarom en hoe je je voertuig nu het best reinigt. 

Saharastof in België? 

Saharastof, het is niet zo gek als je dat rond deze tijd van het jaar ook hier in Europa opmerkt. Door stormen boven het noordwestelijke deel van Afrika wordt er heel wat stof naar hogere luchtlagen getild. Als de windrichting dan gunstig zit, kan dat stof tot bij ons worden meegevoerd. Als het saharastof overdag in de lucht blijft hangen, krijgen we wat heiige luchten. De kleuren zijn dan wat fletser dan anders. En als het dan nog eens (lichtjes) regent, zoals deze nacht, slaat het saharastof neer en krijg je op auto's of banken een laagje saharastof te zien.

"Saharastof is net als strooizout in de winter een hele grote vijand voor uw voertuig", zegt Johan Maesen, die in het bestuur zit van de Belgische Beroepsvereniging Reiniging Voertuigen en lid van mobiliteitsfederatie Traxio. "Bij strooizout moet je voertuig tot en met de bodem gereinigd worden, want pekel kan de lak beschadigen. Saharastof gaat in combinatie met een beetje regen in alle voegen van je auto glijden."

Het is bovendien een erg fijn stof - daarom ook dat het kan overwaaien. "Je ziet misschien niet meteen dat het schadelijk is, maar zo'n saharastof schuurt en kan vele kleine krasjes maken. Als je bijvoorbeeld aan het rijden bent, krijg je turbulentie of wind, waardoor het saharastof kan gaan schuren."

Gebruik zeker geen spons om je wagen schoon te maken. "Ook als je erover gaat wrijven, ga je krassen maken." De enige oplossing is: water, heel veel water. Maesen, die zelf ook een professionele carwash uitbaat, verwijst voor een duurzamer alternatief naar de carwash, waar het water ook nog eens gerecycleerd kan worden. 

De meest duurzame oplossing zou regen zijn, maar om het stof weg te spoelen, heb je overvloedige regenval nodig. En dat zit er niet meteen in, zegt ook onze weerman Frank Deboosere. "De doortocht van het saharastof is voorbij, nu volgen enkele zonnige dagen. Maart belooft bovendien een heel erg droge maand te worden." 

Bij Auto’s Verschueren moeten ze het wagenpark voor de tweede keer in een week tijd volledig oppoetsen

Videospeler inladen...

Meest gelezen