Archieffoto ter illustratie

Tuchtprocedure tegen doctoraatsstudent UGent na 2 jaar afgerond: "Seksueel grensoverschrijdend gedrag niet bewezen"

De tuchtprocedure tegen een doctoraatsstudent van de UGent die werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag is afgerond. De man in kwestie bood twee jaar geleden een studente examenantwoorden aan "in ruil voor iets". Volgens de studente zelf heeft de doctoraatsstudent een sanctie gekregen, maar erkent de UGent niet dat het om seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat. De UGent zelf bevestigt enkel dat de procedure is afgerond en alle betrokkenen op de hoogte zijn.

Twee jaar geleden kreeg een studente van de UGent examenantwoorden aangeboden van een doctoraatsstudent die op dat moment toezicht deed. In ruil daarvoor zou hij "iets" in de plaats willen. De berichtenconversatie werd vorige maand nog openbaar gemaakt door de studente zelf, door er een screenshot van te posten op Twitter. "Ik vraag me af waarom de UGent mij over 3 academiejaren heen aan het lijntje houdt", schreef ze erbij. 

Rector Rik Van de Walle moest toegeven dat de procedure nog liep en dat de jonge vrouw "onredelijk lang moet wachten op antwoorden."

Intussen is de tuchtprocedure afgerond. Dat meldt de studente op Twitter en wordt ook bevestigd door de UGent. Volgens de studente is er ook een tuchtsanctie voor de doctoraatsstudent, maar niet voor het seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Op Twitter deelt ze een screenshot uit de beslissing van de Tuchtcommissie waar staat te lezen dat "de Tuchtcommissie het seksueel grensoverschrijdend karakter, en meer bepaald de seksuele connotatie (...) niet als bewezen tuchtfeit beschouwt.

Aan onze redactie laat de studente nog weten dat ze teleurgesteld is. "Mocht de assistent naar mij toe een bericht hebben gestuurd om gewoon examenantwoorden te stelen, zonder de seksuele ondertoon die er duidelijk was, dan vond ik de sanctie zeer passend. Maar dat is niet waarvoor ik een melding gemaakt heb. Helaas neemt UGent enkel het deel serieus waarvan ik vermoedde dat het niet gemeend was (examenantwoorden stelen), en niet het deel dat ik belangrijk vond (het vies geflirt)."

De UGent wil niet bevestigen of er al dan niet een sanctie is uitgesproken en zegt enkel dat alle betrokkenen op de hoogte zijn. 

Meest gelezen