Sociaal bloedbad in Verenigd Koninkrijk: rederij P&O Ferries ontslaat in één klap 800 Britse bemanningsleden

De rederij P&O Ferries, die onder meer vaart tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, ontslaat op staande voet zo'n 800 Britse bemanningsleden. Ze worden vervangen door andere, goedkopere krachten. Op die manier wil de rederij, die al een tijd in financieel slechte papieren zit,  naar eigen zeggen de toekomst van het bedrijf verzekeren. Maar de Britse vakbonden gaan in het verzet. 

"Dit is een heel harde klap, die niemand had zien aankomen", zegt Christian Roos, maritiem expert bij  ACV-transcom. Eén vijfde van de 4.000 Britse  werknemers bij P&O verliest van dag op dag zijn job. Volgens Roos stonden de nieuwe krachten al in bussen klaar om de bemanningsleden op de schepen af te lossen. Maar de Britse vakbonden gaan in het verzet, zegt Roos. Ze roepen de zeelui op om niet van boord te gaan en de schepen te bezetten. 

Vakbondsman: "Beveiliging komt aan boord met handboeien en bivakmutsen"

Videospeler inladen...

Dit is een echt sociaal bloedbad

Christian Roos, maritiem expert ACV-transcom

"Voor het Verenigd Koninkrijk is dit een echt sociaal bloedbad", zegt Roos. "De Britse overheid heeft sterk geïnvesteerd om de rederij tijdens de coronacrisis toch draaiende te houden. Het gaat ook om één van de oudste rederijen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse bonden zijn niet vooraf op de hoogte gebracht van deze beslissing,  er zijn ook geen onderhandelingen geweest."

Snel ingrijpen om toekomst van het bedrijf te verzekeren

P&O Ferries is in handen van DP World uit Dubai. Het vervoert mensen en goederen tussen Engeland en het Europese continent. De brexit en de coronacrisis hebben een zware impact gehad op de financiële toestand van het bedrijf. Daar zijn door de oorlog in Oekraïne nog stijgende energieprijzen bijgekomen.

Volgens P&O Ferries is deze operatie dan ook nodig om de toekomst van het bedrijf voor de lange termijn veilig te stellen. Het bedrijf zegt jaar na jaar 100 miljoen pond verlies te hebben geleden. We moesten  wel snel ingrijpen, luidt het. En er komen ook compensatievergoedingen voor de ontslagen bemanningsleden.

Wellicht geen impact op P&O Zeebrugge

De impact van het sociaal conflict moet de volgende dagen duidelijk worden. P&O meldde al dat de komende dagen de veerboten tussen Calais en Dover en tussen Hull en  Rotterdam niet zullen uitvaren. Voor de passagiers worden alternatieven gezocht. 

Voor de P&O-vestiging  in Zeebrugge zijn er niet meteen gevolgen voor de tewerkstelling, omdat daar geen passagiersboten meer varen en er ook geen eigen P&O-schepen meer zijn.  

Meest gelezen