Tot 235 euro per jaar besparen op je elektriciteitsfactuur? Maak komaf met sluimerverbruik

Een gemiddeld huishouden kan tot 235 euro per jaar op zijn energiefactuur besparen door zijn sluimerverbruik in kaart te brengen. Wetenschapsjournalist Koen Wauters van VRT NWS lijst de grootste slokops op bij de collega's van Radio 2.

Sluimer- of sluipverbruik: het is de naam voor het verbruik van apparaten in stand-bymodus. Heel wat elektrische toestellen blijven dus energie verbruiken, ook al gebruik jij ze niet actief.

Wetenschapsjournalist Koen Wauters rekent het even uit. Hij houdt daarbij rekening met de huidige tarieven. De gemiddelde prijs voor stroom in België is nu 50 cent per kilowattuur, vorig jaar was dat 25 cent per kilowattuur. Een verdubbeling. Dit is natuurlijk een veralgemening. De exacte tarieven hangen af van je type contract, of je gebruik maakt van zonnepanelen en hoeveel je nu effectief verbruikt.

5 grote boosdoeners

In een doorsnee gezin zijn dit de grootste oorzaken van sluimerverbruik:

  • Computer met al zijn randapparatuur (printer, scherm, ...): kost je tot 120 euro per jaar aan sluimerverbruik
  • Tv met digicorder: 60 euro per jaar
  • Koffiezetapparaat: 20 euro per jaar
  • Hifi-installatie: 20 euro per jaar 
  • Oven/microgolf met digitale klok: 15 euro per jaar

Tel je dit allemaal samen, dan kom je aan een bedrag van 235 euro. Je kan dus heel wat euro's besparen door deze geniepige toestellen in kaart te brengen. Dat kan met een energiemeter. 

Tips om sluimerverbruik de kop in te drukken

  • Als je écht wil gaan besparen, moet je de stekker uittrekken. Dat is vooral zinvol voor apparaten die je voor langere tijd niet gebruikt of voor de adapters om toestellen op te laden. Let wel op bij een digicorder: wanneer je de stekker uittrekt, neemt hij je favoriete serie niet meer op.
  • Je kan ook gaan voor een verdeelstekker met een aan/uit-schakelaar om bijvoorbeeld de computer met al zijn randapparatuur op aan te sluiten. Eenmaal de computer uitstaat, ban je met één druk op de knop de nummer 1 in het lijstje van de sluipverbruikers.

Kijk naar oude toestellen

Een andere manier om te besparen op je energiefactuur, is door een kijkje te nemen naar de oude en nieuwe apparaten in huis. Kijk daarbij vooral naar de grootverbruikers: oven, elektrische kookplaten, koelkast, diepvriezer, droogkast, wasmachine, afwasmachine, ... . 

Met de huidige energieprijzen, is het echt wel rendabel om oude toestellen te vervangen door nieuwe. Want op tien jaar tijd zijn toestellen veel energiezuiniger geworden.

Een voorbeeld

Neem nu een koelkast van meer dan 20 jaar oud. Die verbruikt al snel zo'n 500 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van 250 euro. Een koelkast van acht jaar oud verbruikt gemiddeld 350 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op 175 euro per jaar. 

De nieuwste koelkasten verbruiken 'slechts' 150 kilowattuur per jaar, wat 75 euro per jaar betekent op je energiefactuur. Hoe ouder de koelkast, hoe sneller je de nieuwe hebt terugverdiend. Dat geldt om en nabij voor alle grootverbruiktoestellen. 

Meest gelezen