Videospeler inladen...

Krijgen we de jongste kerncentrales tegen de winter van 2025 klaar om 10 jaar langer te draaien? "Absoluut niet zeker"

De federale regering heeft gisteren beslist om de levensduur van de twee jongste kerncentrales te verlengen. Maar zullen die tegen de winter van 2025 effectief klaar zijn om nog een decennium langer te presteren? Uitbater Engie wijst nu al op de kosten en complexiteit van dat plan. En zelfs minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) geeft toe dat het "absoluut niet zeker" is dat de deadline gehaald wordt.

De jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, na 2025 openhouden: wat denkt uitbater Engie daarvan? Is dat überhaupt haalbaar? Het bedrijf zegt in een eerste reactie kennis te hebben genomen van de beslissing van de Belgische regering om de levensduur van die twee centrales te verlengen. "Engie zal zijn bijdrage leveren aan deze denkoefening, door samen met de regering de haalbaarheid en de uitvoeringsvoorwaarden [van het plan van de federale regering] te bestuderen."

Het bedrijf stipt wel aan dat een verlenging van de levensduur van de jongste kerncentrales gepaard gaat met "aanzienlijke vereisten op het vlak van veiligheid, reglementering en uitvoering", aldus woordvoerster Hellen Smeets. "Daarbij komt nog eens dat deze verlenging zal plaatsvinden op het moment dat de ontmantelingsactiviteiten voor de andere eenheden al opgestart zijn."

Daarom roept Engie daarbij ook de hulp van de regering in. Het bedrijf vraagt "om de belangen van beide partijen op elkaar af te stemmen" en "de risico's en opportuniteiten te verdelen".  Smeets wijst subtiel op het prijskaartje van een verlenging. "Als we de twee jongste kerncentrales moeten verlengen, heeft dat een grote impact op Engie op bedrijf, dat eigenlijk al in volle voorbereiding is van een volledige kernuitstap in 2025, zoals de wet het ook voorzien heeft. We zouden onze strategie en planning moeten aanpassen, er is de investering die we moeten doen voor die verlenging, we moeten daarvoor ook middelen vrijmaken."

Beluister hier het gesprek met Engie-woordvoerster Hellen Smeets in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

"Geen garantie"

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) geeft in een interview in "De ochtend" op Radio 1 ook toe dat "er nog veel obstakels zijn". "Engie heeft altijd aangegeven dat ze een verlenging niet zien zitten. Dit vergt onderhandelingen. Wij hebben daar gisteren de contouren voor bepaald, bijvoorbeeld dat Engie te allen tijde verantwoordelijk blijft voor het radioactief afval in ons land." Ze bevestigt daarbij dat ze "geen garantie kan geven op de uitkomst" van de onderhandelingen.

Engie heeft altijd aangegeven dat ze een verlenging niet zien zitten. Dit vergt onderhandelingen

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Engie waarschuwt ook dat er de komende jaren "productieverliezen zullen zijn van Doel 4 en Tihange 3, omdat die de nodige onderhoudsbeurten moeten krijgen". Het is zelfs niet helemaal zeker of de kerncentrales tegen de winter van 2025 helemaal klaar zullen zijn voor het komende decennium, geeft ook Van der Straeten toe. "Absoluut niet. Er is een lange weg af te leggen. We gaan nu de nodige stappen zetten om dat in orde te brengen. Maar er moeten eerst omvangrijke investeringen gebeuren. Je kunt een kerncentrale niet verlengen zonder dat je daar eerst aan werkt."

Bekijk hier het ontbijtgesprek met minister Van der Straeten in "De ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Premier De Croo: "Zeker dat we rond de tafel een akkoord zullen vinden"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) sust in "Het Journaal": "We hebben in het verleden nog kernreactoren verlengd en ook toen hebben we goede afspraken gemaakt met Engie. In uitzonderlijke tijden moet je uitzonderlijke zaken doen. We verwachten van een energie-exploitant dat die, als er oorlog is in Europa, boven zichzelf uitstijgt."

"Ik ben zeker dat wij rond de tafel wel een akkoord zullen vinden dat overeenstemt met het moeilijke moment waarin Europa zich bevindt", benadrukt De Croo. "Ik denk dat iedereen zich in die onderhandelingen wel correct kan gedragen."

Videospeler inladen...

"Mijlpaal"

Toch maakt ze zich geen zorgen over de bevoorradingszekerheid. "We zijn daar volledig op voorbereid. We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een investeringsmechanisme, waarmee we investeringen aantrekken in onze energie-infrastructuur, zoals in die gascentrales, maar ook in batterijen."

In de komende jaren gaan we elk jaar 1 gigawatt aan hernieuwbare energie realiseren, dat is zoveel als elk jaar 1 grote kerncentrale

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Ook wil de regering de komende jaren, zoals aangekondigd, nog meer inzetten op hernieuwbare energie, "energie die we zelf maken en die niet kan ingezet worden als wapen, zoals Russisch president Poetin nu doet met gas en olie". "In de komende jaren gaan we elk jaar 1 gigawatt aan hernieuwbare energie realiseren, dat is zoveel als elk jaar 1 grote kerncentrale."

Van der Straeten spreekt zelf van "een mijlpaal" in het energiebeleid van België. "In de voorbije 20 jaar is er altijd getwijfeld over wat er moet gebeuren met de kerncentrales. Nu liggen er concrete maatregelen op tafel die worden uitgevoerd. Dat plan lag er vorig jaar zelfs al, maar nu plaatsen we nog een versnelling."

Beluister hier het gesprek met Van der Straeten in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen