Foto van mascotte Klaas in de Stationsstraat

Sint-Niklaas betaalt vanaf vandaag met eigen digitale stadsmunt

In Sint-Niklaas kan men vanaf vandaag zijn aankopen met "Sengzen" betalen. Sengzen zijn eigen digitale stadsmunten met een echte geldwaarde. Inwoners kunnen de munten verzamelen en nadien uitgeven bij de lokale handels- en horecazaken. Sint-Niklaas wil inwoners belonen als die bijvoorbeeld hun fiets laten graveren of deelnemen aan een evenement. 

Sint-Niklaas wacht al een tijdje op haar nieuwe stadsmunt. Ruim drie jaar geleden werd het idee geopperd door verschillende inwoners, verenigingen en ondernemers. Achter de schermen werd met tal van experten gewerkt om het concept, het juridische luik, de financiering, de technologie en de communicatie op rails te krijgen. Midden december vorig jaar konden inwoners ideeën aanbrengen voor de naam van de nieuwe stadsmunt: de "Sengzen" haalden het met voorsprong in de peiling. Sengzen is het lokaal dialectwoord voor centen of munten. 

Volgens projectleider Ziggy Hempel bestaan al gelijkaardige initiatieven in onder meer Gent en Tongeren. "We mogen gerust stellen dat het in Sint-Niklaas een pak grootschaliger is", vertelt Hempel. "Met de circa 6.500 gebruikers van de Oh-kaart hadden we al een sterke basis. Daarmee kon men punten sparen die dan ingewisseld konden worden voor bijvoorbeeld een parkeerkaart of een toegangsticket voor het Sinbad, het stedelijk zwembad. We hebben dus eigenlijk twee succesverhalen gecombineerd", aldus Hempel.

Lokale economie

In het nieuwe systeem kan elke Sint-Niklazenaar Sengzen verdienen. Dit kunnen ze bijvoorbeeld door hun fiets te laten graveren, deel te nemen aan boomverdeelacties, actief deel te nemen aan participatietrajecten of door langs te komen bij evenementen. Op deze manier wil de stad 240.000 euro rechtstreeks in de lokale economie pompen.  

Ook de handels- en horecazaken dragen hun steentje bij, want wie lokaal koopt met euro's zal een stuk van het aankoopbedrag terugkrijgen via stadsmunten. Die kan men nadien enkel in Sint-Niklaas spenderen bij een van de lokale handelaars, maar ook bij verschillende stadsdiensten zoals het cultuurcentrum, het museum, de bibliotheek of het zwembad.

kasto80

Meest gelezen