Videospeler inladen...

Twee verdachten carnavalsdrama in Strépy kwamen van dancing: "Eerste testen wijzen op aanwezigheid van alcohol"

De twee verdachten die zijn opgepakt na de dodelijke aanrijding op een groep carnavaIisten in het Waalse dorp Strépy-Bracquegnies, een deelgemeente van La Louvière, kwamen van een dancing. Dat zegt het parket op basis van de eerste informatie. Volgens de eerste testen was er ook alcohol in het spel. De mannen worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Bij het incident lieten zeker 6 mensen het leven.

IN HET KORT:

  • Voertuig ingereden op groep carnavalisten
  • 6 mensen overleden, 10 zwaargewonden
  • Twee mannen opgepakt. Volgens het parket kwamen ze van een dancing, de eerste testen wijzen op de aanwezigheid van alcohol bij een van beiden. Vandaag komen ze voor de onderzoeksrechter
  • Geen aanwijzingen voor een aanslag
  • Koning Filip, kroonprinses Elisabeth, premier Alexander De Croo en andere politici zijn ter plaatse gekomen om hun steun te betuigen

Een voertuig met daarin twee dertigers reed gisteren om 5 uur 's ochtends aan hoge snelheid achterin de groep "Gilles" (of carnavalisten) in de Rue des Canadiens in Strépy. Het voertuig reed nog door, maar de politie kon uiteindelijk de twee inzittenden arresteren. Volgens een getuige werd een van de slachtoffers tientallen meters meegesleurd. Over de precieze omstandigheden wil het parket nog niet verder communiceren. Het gaat voorlopig wel om een onderzoek naar doodslag.

De  getroffen carnavalsgroep is Les Boute-en-train uit La Louvière. De groep, zo'n 150 à 200 mensen groot, gaat in alle vroegte huis aan huis (red.: de traditionele "le ramassage") voor de eerste dag van het carnavalsfeest in Strépy. Het ongeval gebeurde ter hoogte van het vertrekpunt: de lokale sporthal. De sporthal werd ingericht als crisiscentrum. Het Rode Kruis heeft daar onder meer bijstand verleend aan slachtoffers en hun familie en getuigen.

Er zijn dus zeker zes mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond. Tien onder hen zijn zwaargewond. Hun leven is nog in gevaar. Het gemeentelijke rampenplan is afgekondigd.

Onder invloed?

De twee opgepakte verdachten kwamen van een dancing, meldde het parket gisteren op basis van de eerste informatie en verklaringen. Er wordt nu onderzocht of er alcohol of drugs in het spel waren. Van een terroristisch motief of een achtervolging door de politie is geen sprake, aldus de autoriteiten.

"De eerste testen wijzen op aanwezigheid van alcohol", zei Christian Henry, de procureur des konings van Bergen, deze ochtend op de RTBF. Het zou de passagier zijn die de positieve alcoholtest afgelegd heeft. "De ademtest leek positief, maar het is nog wachten op het definitief resultaat. Er zijn ook bloedstalen genomen om te kijken of er nog andere drugs kunnen gevonden worden in het bloed."

De politie kreeg de eerste oproepen van het incident gisterochtend binnen rond 05.10 uur, met name dat een zwarte BMW er met hoge snelheid was ingereden op een groep carnavalisten. Twee politiewagens gingen ter plaatse. Een derde patrouille vond de wagen terug op enkele honderden meters van de eerste aanrijding, in een aanpalende straat. De bestuurder en passagier stonden naast hun wagen, de voorruit was verbrijzeld.

Het gerecht voert een onderzoek, de kwalificatie ervan is doodslag. De twee mannen komen vandaag in de loop van de dag voor de onderzoeksrechter.

"Er zijn nog heel veel vragen onbeantwoord", zegt onze reporter Hilde Mertens ter plaatse in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Die lichamen zien liggen, verspreid over de weg...

Burgemeester Jacques Gobert

De burgemeester van La Louvière Jacques Gobert zou dit jaar voor het eerst zelf als "Gilles" in de carnavalsstoet meestappen. Hij reageert verslagen bij de commerciële omroep RTL: "Hier zijn geen woorden voor, het is afschuwelijk. Ik kwam aan kort na de ramp. Die lichamen dan zien liggen, verspreid over de weg. Je kunt je niet voorstellen dat zoiets hier kan gebeuren en toch is het gebeurd." Op een persconferentie voegde hij daar nog aan toe: "Een catastrofe op de eerste carnaval sinds corona."

De burgemeester van La Louvière Jacques Gobert was aangeslagen tijdens de persconferentie:

Videospeler inladen...

Het carnavalsfeest in Strépy-Bracquegnies zou gisteren beginnen en drie dagen duren. De voorzitters van de verschillende carnavalsgroepen hadden gisterochtend laten weten dat carnaval zou doorgaan met een aangepast programma. Zo waren er nog de hele voormiddag carnavalstaferelen in het dorp.

Op de persconferentie riep de burgemeester uiteindelijk op om carnaval stil te leggen. In 2020 en 2021 kon het carnavalsfeest niet doorgaan door het coronavirus. Dat de carnavalssfeer in Strépy hardnekkig is, zag ook onze reporter ter plaatse Katrien Vanderschoot gisterochtend: "Een vreemde sfeer hier in Strépy, want er staan hier nu nog groepen muziek te maken en te trommelen in de straat waar vanmorgen vroeg het drama zich voltrok."

Beelden van vanmorgen in Strépy, na het drama:

Videospeler inladen...

De Gilles zijn folkloristische carnavalsfiguren. Ze zijn vooral bekend van de Gilles de Binche uit de gelijknamige Waalse stad. De Gilles de Binche zijn ook erkend door UNESCO als werelderfgoed. Gilles komen vooral voor in Wallonië, maar je hebt er ook in Aalst en Halle. De Gilles dragen een typisch oranje-rood kostuum met een witte kap of verenhoed. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD)  en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hebben op Twitter hun medeleven betuigd met de slachtoffers en zijn ter plaatse gekomen, net als koning Filip en kroonprinses Elisabeth. Na de briefing met de hulpdiensten volgde een ontmoeting met de families van de slachtoffers.

Wat een feestdag had moeten worden na een moeilijke periode, is een dag van rouw geworden

Premier Alexander De Croo (Open VLD)
Videospeler inladen...

Meest gelezen