2.500 vrijwilligers ruimen 4,5 ton afval op aan de kust

Naar jaarlijkse gewoonte vond gisteren, op de eerste zondag van de lente, de Eneco Clean Beach Cup plaats. Uitvalsbasis voor deze dertiende editie van de grote strandschoonmaak was Bredene. Maar op 25 locaties in België én Nederland werd strandafval en zwerfvuil opgeruimd. In totaal verzamelden 2.500 vrijwilligers meer dan vier ton afval.

Na het schelpentellen op zaterdag, trokken zondag opnieuw duizenden mensen naar zee. Dit keer om het strand op te ruimen. De hele kustlijn van België en Nederland werd opgeruimd door surfers, zeilers en familie -en vriendengroepjes. Zo’n 2.500 vrijwilligers verzamelden onder een stralende lentezon bijna 4,5 ton afval.
(Lees verder onder de foto)

Jong en oud helpt bij het opruimen van het strand.

“Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen op de stranden te krijgen”, zegt Sven Fransen, bezieler van de Eneco Clean Beach Cup en surfer. “Om samen aandacht te vragen voor de plastic-soep problematiek. Het afval opruimen is ook belangrijk, maar het is vooral het engagement. De deelname van zoveel mogelijk mensen is voor ons belangrijk. Want zo kunnen we aantonen dat er draagvlak is voor het probleem. We hebben tijdens corona 2 halve edities georganiseerd met maatregelen. Dus we zijn blij dat we nu terug volle gas kunnen geven.”

“We waren van plan om een wandeling te doen en we willen tegelijkertijd ook de omgeving opruimen", zegt Katleen Vanacker, een van de opruimers. “Het is de eerste keer en we willen zeker de zak voor de helft vullen. We zien dat de anderen al hun best hebben gedaan, dus wij gaan dat ook doen.”

Meest gelezen