Archieffoto Belga

Aalsterse Gilles aangedaan door carnavalsdrama Strépy: “Hebben wel andere gebruiken, maar voelen ons toch verbonden”

Het nieuws van de hoge dodentol in Strépy heeft ook de Aalsterse Gilles erg aangegrepen. Op sociale media hebben ze meteen hun steun betuigd. De Gilles zijn folkloristische carnavalsfiguren, een fenomeen dat enkel in ons land voorkomt. We zien ze onder meer in de Waalse dorpen Binche en Strépy, in Vlaanderen verkleden carnavalisten zich op als Gilles in Halle en Aalst. 

Marieke Leyssens van de Aalsterse Gilles vernam het nieuws op citytrip in Nederland. “Het was hard schrikken. Ik checkte mijn sociale media en zag het nieuws passeren. Ook in Nederland was het een hoofdpunt in het nieuws.”

Verbondenheid

“Zulk nieuws komt altijd hard aan”, gaat Marieke Leyssens verder. “Zeker als je zelf Gilles bent en verantwoordelijk bent voor een vereniging van meer dan 100 mensen. Veel contact is er niet met de Waalse Gilles groepen, maar je zet wel dezelfde traditie voort, draagt dezelfde kostuums, die connectie is er zeker wel.”

Toch zijn er verschillen tussen de Waalse en de Aalsterse Gilles. “Wij kennen niet die traditie van het aan huis ophalen, de zogenaamde ‘ramassage’. Die begint in Wallonië al heel vroeg ’s morgens. In plaats van op een centrale plaats af te spreken, gaan ze de Gilles thuis ophalen. Daardoor groeit de groep bij elk huis aan. In Aalst hebben we die traditie niet overgenomen. We begeven ons ook altijd op een afgesloten parcours. Daardoor zou zoiets bij ons in principe niet kunnen gebeuren.”

Vrouwelijke Gilles

Een ander groot verschil met Wallonië is dat er in Aalst wel vrouwen toegelaten zijn als Gilles. “Sinds het begin van de Ware Gilles in Aalst, in de jaren 1930, mochten er al vrouwen deelnemen”, verduidelijkt Marieke Leyssens. “Daar zijn we de enigen in. Meer zelfs, het merendeel van de Aalsterse Gilles is tegenwoordig vrouw.”

Meest gelezen