Foto Facebook abdij van Grimbergen

Daar is de lente, daar zijn de eieren van de slechtvalken in de toren van de abdij van Grimbergen

Vandaag ontdekte prior Johan Goossens via de webcam dat het koppel slechtvalken dat nest in de broedkast van de abdij van Grimbegen al twee eieren heeft opgeleverd. Vermoedelijk legt het vrouwtje nog twee extra eieren en begint ze vanaf het voorlaatste te broeden. De jongen zouden dan in het weekend na Pasen uitkomen.

Al tien jaar op rij broeden slechtvalken in een broedkast aan de toren van de basiliek van de abdij van Grimbergen. Toen de broeders in 2012 slechtvalken hadden opgemerkt hebben ze een broedkast geplaatst. Met succes want elk jaar nesten er koppels slechtvalken en broedt het vrouwtje eieren uit. In de broedkast hangt een webcam en zo volgen de Norbertijnen en vrijwilligers het nest op. Prior Johan Goossens verwacht de jongen tegen de week na Pasen: "De week na Pasen is het hier lentemarkt dan zullen we een stand zetten met een scherm waar mensen rechtstreeks in het nest kunnen kijken.'

Foto Facebook abdij van Grimbergen

Ook valkeneieren in Ternat

Ook in de kerktoren van Ternat zullen, als alles goed verloopt, jonge slechtvalkjes uit de eieren komen. Mogelijk is dat met Pasen. In Ternat zou het al een paar jaar om hetzelfde koppel slechtvalken gaan, ze kregen de naam Zjozjef en Zjertrude. Het nest slechtvalken in Ternat kan je hier rechtstreeks volgen. 

Meest gelezen