Wordt portret van Marilyn Monroe van Andy Warhol duurste 20e-eeuwse kunstwerk ooit?

Veilinghuis Christie's heeft aangekondigd dat het een portret van Marilyn Monroe gemaakt door Andy Warhol zal verkopen in mei. De waarde van het kunstwerk wordt geschat op ongeveer 200 miljoen dollar, wat het het duurste 20e-eeuwse werk ooit op een veiling verkocht zou maken.

Het gaat om het bekende werk "Shot Sage Blue Marilyn" dat de kunstenaar in 1964 maakte. Christie's vertelde tijdens een persconferentie dat het portret in handen is van de Zwitserse stichting van broer en zus Thomas en Doris Amman. De opbrengst van de verkoop zal gaan naar "de verbetering van kinderlevens overal ter wereld via gezondheids- en onderwijsprogramma's", zo zegt het veilingshuis.

"Het portret van Marilyn door Andy Warhol is vandaag zelfs nog bekender dan de originele foto uit de film Niagara van Henry Hathaway", zegt Georg Frei, voorzitter van de stichting Ammann. "Dit toont de visuele kracht van het werk die ook in het nieuwe millennium van kracht blijft."

Volgens een ranking van AFP ligt het absolute veilingsrecord voor een kunstwerk op 450,3 miljoen dollar. Christie's verkocht in november 2017 het werk "Salvator Mundi" van Leonardo da Vinci.

Alex Rotter (Christie's): '"Dit portret van Marilyn uit 1964 is een van de meest iconische, zo niet het meest iconische, en alles overtreffende beelden van de 20e eeuw."

Videospeler inladen...

Meest gelezen