De VS bestempelt het geweld tegen de Rohingya als genocide: "De aanvallen zijn wijdverspreid en systematisch"

De Verenigde Staten bestempelen de jarenlange onderdrukking van de Rohingya-gemeenschap in Myanmar (Birma) als genocide en als misdaden tegen de mensheid. De Amerikaanse minister Blinken verwees daarbij naar een militaire operatie die het leger van Myanmar in 2017 uitvoerde tegen de moslimminderheid in het land.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft de wreedheden van het Myanmarese leger, zoals massamoorden en verkrachtingen, tegenover de Rohingya-bevolking als genocide bestempeld. Hij deed dit in een speech in het Amerikaanse Holocaust Herdenkingsmuseum. In het museum is momenteel een expositie gaande over de situatie waarin de moslimminderheid zich nu in bevindt. 

Massamoorden en verkrachtingen

In 2017 heeft het leger van Myanmar een militaire operatie op poten gezet die zo'n 730.000 van de voornamelijk islamitische Rohingya uit hun huizen verdreef en naar het buurland Bangladesh dwong. 

Deze misdrijven  waren "wijdverspreid en systematisch" zegt Blinken en bewijzen een duidelijke intentie om de Rohingya-minderheid te vernietigen of te verdrijven.

De verdreven bevolking zelf getuigde over moorden, massaverkrachtingen en brandstichting. De Verenigde Naties hadden eerder al aanbevolen om de militaire topfunctionarissen aan te klagen wegens genocide. 

Het militaire apparaat van Myanmar heeft begin vorig jaar de regering van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi omver geworpen en heeft nu de macht gegrepen in Myanmar. Blinken wist daarover te zeggen dat "niemand in Myanmar veilig zal zijn voor wreedheden zolang het leger aan de macht is."

Bij het volksprotest tegen de militaire staatsgreep in Myanmar zijn zo'n 1.600 mensen gedood en 10.000 gevangen genomen, waaronder civiele leiders zoals Aung San Suu Kyi. 

De veroordeling door de Verenigde Staten van de  wreedheden als genocide moet er nu voor zorgen dat de junta die nu aan de macht is, verantwoordelijk kan worden gehouden. De VS zet zo internationale druk en legt de basis voor mogelijke juridische stappen. 

De wreedheden tegen de Rohingya werden echter uitgevoerd toen de democratisch verkozen regering van Aung San Suu Kyi aan de macht was. Die regering had toen weliswaar geen controle over het leger, maar Aung San Suu Kyi is toen in Den Haag wel het optreden van de militairen komen verdedigen. De Rohingya worden door veel Birmanen - de dominante bevolkingsgroep in Myanmar - niet beschouwd als minderheid, maar als "illegale vreemdelingen" en zijn al decennia het slachtoffer van discriminatie.

Meest gelezen