(c)Radio 2

Dierenopvangcentrum Merelbeke vangt half jaar lang geen tamme dieren meer op: “Onze kooien zitten nu al vol”

Het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Merelbeke (VOC) last opnieuw een opnamestop in van tamme dieren. Tot 21 september vangen ze enkel nog wilde dieren op. Wie nog met een tam konijn of pagegaai komt aandraven, wordt doorgestuurd naar een dierenarts of andere opvangcentra. De kooien zitten nu al te vol en de drukste maanden moeten nog komen.

Het is al het derde jaar op rij dat VOC Merelbeke tamme dieren weigert tijdens de lente en de zomer. Het centrum heeft er de capaciteit niet voor, zegt verantwoordelijke Nick Demeulemeester: “In 2020 besloten we de focus te leggen op onze oorspronkelijke opdracht: de opvang van wilde dieren. We hebben te weinig plaats en werkingsmiddelen om dit allemaal te doen. Lang namen we de tamme dieren er ook bij, van stadsduif tot ontsnapte papegaai. Ondertussen zijn dat er zo’n 1.000 per jaar. Die erbij nemen, bovenop de 6.000 binnengebrachte wilde dieren zorgde ervoor dat we nog meer in ons eigen vel sneden.”

Die tamme dieren zitten hier soms maanden voor we er een nieuwe thuis voor gevonden hebben
Nick Demeulemeester, VOC Merelbeke

Wie nu nog komt aankloppen, verwijzen ze door naar andere opvangcentra, bvb een fretten- papegaaien- of boerderijdierenopvang of dierenartsen. “Onze hoofdtaak is wilde dieren redden, een ziekenhuis zijn en niet zomaar een dierenasiel. Bovendien zitten die tamme dieren hier soms maanden voor we er een nieuwe thuis voor gevonden hebben. Dat gaat ten koste van de wilde dieren”, aldus nog Demeulemeester.

Uitbreiden of verhuizen?

Het VOC in Merelbeke wordt druk bevraagd. “We zijn het enige opvangcentrum in het centrum van de provincie, vlakbij Gent. De andere bevinden zich in Geraardsbergen en Kieldrecht. Daarom komen veel dieren hier terecht. We vragen al jaren om uit te breiden, maar dat stoot telkens op een njet van de gemeente of de buurt. We hebben vooral nood aan een quarantainegebouw, om uitbraken van bijvoorbeeld vogelgriep in te dijken. Het kan zijn dat bepaalde mutaties overslaan op de mens. Dat hebben we gezien met corona”

(c) Radio 2

Demeulemeester roept op tot een andere aanpak in Oost-Vlaanderen: “Hier zien we dat de opvangcentra in de tuinen van particulieren liggen, zoals bij mij. In de andere provincies maken ze deel uit van een provinciaal domein of liggen ze in een industriezone.”

3 drukke maanden

De drukste maanden moeten nog komen voor het VOC: “In mei, juni en juli is het alle hens aan dek. We krijgen dan zo’n 2.500 dieren binnen, zowat een derde van het jaartotaal. Dan zijn zo’n 20 medewerkers en vrijwilligers bezig met de verzorging.”

Vorig jaar moest het VOC Merelbeke tijdens de lente en de zomer zo’n 700 tamme dieren weigeren.

Meest gelezen