Archieffoto Sint-Godelieveprocessie Gistel

Gistel zoekt vrijwilligers om te figureren in de Sint-Godelieveprocessie deze zomer: "Vooral kinderen tussen 10 en 25 jaar"

De Heilige Sint-Godelieveprocessie zoekt nog figuranten om mee te lopen deze zomer op 10 juli. Omdat de processie 2 jaar na elkaar niet kon doorgaan, hebben heel wat figuranten afgehaakt. Het Godelievecomité is nu op zoek naar een 200-tal nieuwe vrijwilligers.

Deze zomer, op 10 juli, trekt de Sint-Godelieveprocessie weer door de straten van Gistel. Door de coronapandemie kon de herdenking aan de 950ste verjaardag van Godelieves marteldood niet gevierd worden. Maar na 2 jaar, met tussenin een alternatieve wandeltocht met QR-codes, zullen 18 momenten uit haar leven weer aan het publiek getoond worden.

In totaal lopen er zo'n 1.000 figuranten in de processie mee. Maar dit jaar zijn ze nog op zoek naar een 200-tal extra figuranten. "Omwille van corona hebben we 2 jaar geen optocht gehad. We vrezen dat niet alle figuranten zich weer zullen aanmelden. Ofwel omdat ze te oud zijn geworden om 3,5 kilometer in kostuum te wandelen ofwel omdat ze op 10 juli al op vakantie zijn", zegt Toon Beelaerts, voorzitter van het Godelievecomité. "Als we er dan te veel zouden hebben, is dat zeker geen probleem, we hebben kostuums genoeg."

Allerlei soorten figuranten

Ze zijn vooral op zoek naar kinderen en jongeren tussen 10 en 25 jaar. "Die leeftijdsgroep kunnen we niet goed bereiken", legt Toon uit. "Als we het over de simpele figuranten hebben, dan is het eigenlijk gewoon figureren in de processie en meelopen met de rest. Maar we hebben ook een paar figuranten nodig, die bereid zijn om iets meer op te nemen: een sprekende rol bijvoorbeeld of iets zingen of declameren. Maar ook eventueel om een act uit te voeren of om te dansen. Die vrijwilligers moeten dan natuurlijk wel enkele keren voor de stoet samenkomen om te repeteren."

Wie zin heeft om mee te lopen, kan zich aanmelden als vrijwilliger op de website van de processie.

Meest gelezen