Vaccinatiecentrum in Sijsele wordt opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen

Sanapolis, het vroegere ziekenhuis in Sijsele bij Damme, wordt omgebouwd tot opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Het deed het voorbije jaar dienst als vaccinatiecentrum en testcentrum, vanaf eind maart krijgt het een nieuwe invulling. De meeste praktische voorzieningen zijn aanwezig, maar ze zijn wel nog op zoek naar onder meer éénpersoonsbedden, kinderbedjes, kledij en een paar wasmachines en droogkasten.

In Sijsele krijgt Sanapolis, het vroegere ziekenhuis, een nieuwe invulling. Nog tot eind deze week kan je je daar laten testen en vaccineren, daarna wordt het een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Luc Verhulst, CEO van Sanapolis, heeft niet lang getwijfeld na de oproep van de overheid naar collectieve plaatsen.

"Het voordeel van dit gebouw is dat heel wat voorzieningen al aanwezig zijn en het heel snel kan ingericht worden", legt Verhulst uit. "Denk maar aan aparte ingangen, ziekenhuiskamers, liften, elektrische voorzieningen, sanitair, een grote restaurantruimte en zo voort. We beschikken over een groen domein van 33 hectare. We maakten intussen 20 woonunits klaar in ons gebouw."

Afhankelijk van de grootte van de families, kunnen we 20 tot 50 mensen opvangen
Luc Verhulst, CEO Sanapolis

"We hebben vandaag één verdieping van een vleugel van het voormalige ziekenhuis ingericht als opvangcentrum. Dat betekent dat we een 20-tal kamers klaargemaakt hebben. Afhankelijk van de grootte van de families, kunnen we 20 tot 50 mensen opvangen." Om de vluchtelingen op een comfortabele manier op te vangen, zijn ze nog op zoek naar éénpersoonsbedden en -matrassen, stapelbedden, kinderbedjes, kledij voor vrouwen en kinderen/baby’s, handdoeken, een paar wasmachines en droogkasten, microgolfovens …

Wat met het vaccinatiecentrum?

Na deze week loopt de vaccinatiecampagne op z'n einde. "Wij houden het gebouw in functie van de vaccinaties sowieso in waakstand. Nu woensdag hebben we de laatste grootschalige vaccinatiedag, daarna worden er nog enkele prikken gezet in een kleiner deel van het gebouw. We blijven de ruimte behouden indien er in het najaar weer wat vaccins gezet moeten worden."

Heel wat vrijwilligers hebben zich al spontaan aangemeld om mee te helpen in het opvangcentrum. "Dat kan op verschillende vlakken", zegt Verhulst. "De vluchtelingen wegwijs maken in de regio, af en toe mee boodschappen doen, begeleiding ter plaatse, bepaalde animatie verzorgen voor de kinderen of volwassenen, helpen bij het invullen van documenten, de kinderen Nederlands aanleren …"

Wie zin heeft om zijn of haar steentje bij te dragen in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, kan contact opnemen via info@sanapolis.be.

Meest gelezen