Foto Matexi

Industrieel erfgoed van oude Tupperware site in Aalst blijft bewaard bij nieuwbouwproject

Langs de Aalsterse Pierre Corneliskaai komt een groot nieuwbouwcomplex waarbij de sheddaken van de voormalige fabriek op die plaats bewaard blijven. Sheddaken zijn zaagtanddaken, typisch voor oude fabrieksgebouwen. Op de oude industriële site komen nu 450 wooneenheden.

Aan de oever van de Dender langs de Pierre Corneliskaai komt een  groot nieuwbouwproject met 450 woningen. Het wordt een mix van gezinswoningen, appartementen en assistentiewoningen. Er zullen ook winkels en gemeenschapsvoorzieningen zijn. Op die plaats stond vroeger een plasticfabriek van Tupperware en nog vroeger was er een weverij. Opvallend is dat de sheddaken van de voormalige fabriek behouden blijven. "Niet makkelijk voor de aannemers om dat industrieel erfgoed te behouden", zegt schepen van erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA): "Ze waren in slechte staat, maar we kwamen tot een overeenkomst, een stuk van het verleden zal zichtbaar blijven". 

Uitdaging voor de aannemers

Zaagtanddaken zijn typisch voor fabrieksgebouwen, maar "hier was veel betonrot, er was expertise voor nodig om het te kunnen bewaren", legt projectmanager Florence Leroy uit. De aannemer vindt vooral de stabiliteit een uitdaging, "maar het zal een eyecatcher zijn hier op de site." De totale renovatie van de site kost 1.650.000 euro. 

Meest gelezen