Foto Belga

Oekraïense vluchtelingen niet langer in hotel langs E17 in Nazareth: “we hebben voor iedereen een plaats gevonden in de gemeente”

De 31 Oekraïense vluchtelingen die opgevangen werden in het Van der Valkhotel langs de E17 in Nazareth, hebben allemaal een woonplek gekregen. Ze verbleven ruim een week in het hotel en kregen er ook eten. De gemeente Nazareth kijkt nu hoe de kinderen snel naar school kunnen en of er werk kan gevonden worden.

Op 7 maart kwamen 31 oorlogsvluchtelingen uit Oekraine aan in Nazareth. Het Van der Valkhotel langs de E17-autosnelweg bood hen een week een kamer en eten aan. Daarna kreeg elk gezin een zorgflat of konden ze terecht bij inwoners van de gemeente. En nu gaat de gemeente kijken waar de kinderen naar school kunnen en waar de volwassenen eventueel kunnen gaan werken.

School en werk

“Morgen hebben we een vergadering met de onderwijsnetten”, zegt burgemeester Danny Claeys (CD&V) van Nazareth. “Het is de bedoeling dat de kinderen zo snel mogelijk naar school kunnen, dicht bij hun verblijfplaats. Eén iemand wil hoger onderwijs volgen, daar moeten we nog een oplossing voor zoeken.”

De gemeente kreeg ook al vragen van werkgevers. “We kijken of we die vacatures kunnen matchen met de profielen van de vluchtelingen”, aldus nog burgemeester Claeys. Wekelijks organiseert de gemeente ook een samenkomst van de vluchtelingen in het cultureel centrum van Nazareth. “Het is belangrijk dat ze elkaar verder kunnen zien en ervaringen kunnen uitwisselen.”

Meest gelezen