Greet Van Opstal

Ook de thermostaat een graadje lager gezet? Vlaamse gezinnen verbruikten voorbije maanden veel minder gas

Tot 5 procent minder in januari, tot 16 (!) procent minder vorige maand: de Vlaamse gezinnen hebben in de eerste 2 maanden van dit jaar hun gasverbruik aanzienlijk teruggedrongen, vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit een berekening van netbeheerder Fluvius. En ja, de zachtere winter van dit jaar is mee in rekening genomen.

We voelen de hoge energieprijzen allemaal pijnlijk hard in onze portemonnee. Met name bij de gasprijs ging de voorbije maanden het dak er helemaal af. Het heeft de doorsnee Vlaming ertoe gedwongen om zich snel aan te passen aan die nieuwe realiteit, zo leert een analyse van netbeheerder Fluvius op basis van (geanonimiseerde) data van 100.000 digitale meters.

In januari van dit jaar verbruikten Vlaamse gezinnen 5 procent minder gas dan een jaar eerder, in februari was dat al 16 procent minder. "Logisch", horen we de kritische geesten onder jullie zuchten, "het was ook minder koud dan vorig jaar". Maar dat was gelukkig ook Fluvius opgevallen: de percentages hierboven houden al rekening met de temperatuurverschillen tussen beide jaren. "Deze cijfers tonen aan dat mensen echt ingrijpen in hun dagelijks leven", zegt woordvoerder Björn Verdoodt van Fluvius.

Hoe ze dat precies gedaan hebben, weet Fluvius niet met zekerheid. Wellicht gaat het om een combinatie van verschillende methodes, denkt Verdoodt. "Zoals de thermostaat een graadje lager zetten of ’s nachts minder verwarmen, sommige radiatorkranen in huis sluiten of lager zetten, de keteltemperatuur iets verlagen of verouderde toestellen vervangen door zuinige exemplaren."

Isolatie werkt

In absolute cijfers - dus niet uitgevlakt volgens temperatuurverschillen - is de daling in het verbruik dus nog groter. Het gasverbruik voor januari daalde van gemiddeld 95 naar 80 kilowattuur per dag (-16%) en in februari van gemiddeld 82,5 naar 67,5 kilowattuur per dag (-18%). 

"De daling in het gasverbruik is vast te stellen bij elk type klant", weet Verdoodt. "Zowel gezinnen met een nieuwbouw als mensen met een oudere woning of beschermde klanten duwden hun gasverbruik flink lager."

Die cijfers tonen zeer mooi aan dat een doorgedreven isolatie een zeer goede bescherming biedt tegen stijgende energieprijzen

Björn Verdoodt, woordvoerder van Fluvius

De data-analyse van Fluvius leert wel dat het gemiddelde gasverbruik in nieuwbouwwoningen een pak lager ligt dan in andere huizen. "Als we de verbruiksinfo van recente nieuwbouwwoningen vergelijken met de andere woningen uit deze analyse, dan verbruikt die gemiddeld genomen de helft van de energie dan alle andere. Die cijfers tonen zeer mooi aan dat een doorgedreven isolatie een zeer goede bescherming biedt tegen stijgende energieprijzen."

Beluister hier ook het gesprek met Björn Verdoodt van Fluvius in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen