Petitie tegen zone 30 in deelgemeenten van Leuven: “Tenenkrullend irritant”

Een man uit Linden, deelgemeente van Lubbeek, is een petitie gestart tegen de invoering van de zone 30 in alle deelgemeenten van Leuven. Tim Lenaerts ergert zich vooral aan de snelheidsbeperking tot 30 kilometer per uur waar die totaal niet nodig is. Intussen is de petitie al meer dan 400 keer ondertekend. 

Begin dit jaar is de stad Leuven begonnen met de zone 30 in te voeren in alle deelgemeenten. De enige uitzonderingen hierop zijn de invalswegen, belangrijke verbindingswegen en de ring. De stad wil met de maatregel de verkeersveiligheid verhogen en het sluipverkeer terugdringen. Maar niet iedereen is blij met de invoering van die zone 30. Tim Lenaerts, die in Linden woont, rijdt bijna dagelijks door deelgemeente Kessel-Lo en vindt de snelheidsbeperking niet overal nodig. Hij is daarom een petitie gestart. 

Ik ben niet tegen een zone 30, maar het is ondoordacht doorgevoerd
Tim Lenaerts

“Ik ben niet tegen zone 30”, verduidelijkt Tim zichzelf. “Maar de stad Leuven heeft ondoordacht die zone 30 doorgevoerd. Er zijn tal van straten die geen zone 30 nodig hebben om veilig te zijn. Bepaalde ritten doorheen Leuven of Kessel-Lo zijn daardoor “tenenkrullend” irritant om te doen. Zo rijd ik bijna dagelijks voor mijn woon-werkverkeer door een straat van vier kilometer met maar aan één kant bebouwing en aan de andere kant velden. Daar kan je perfect veilig aan 50 kilometer per uur rijden.”

“Aan scholen is de zone 30 dan weer perfect te verantwoorden. Ook in onze typisch middeleeuwse, smalle straten in de stad, kan ik perfect leven met een zone 30. Ik heb vaak het gevoel dat de zone 30 een ideologische regel is, dat het eerder is van “laat de wagen gewoon weg”. Maar dat lukt niet voor iedereen”, aldus nog Tim.

Al meer dan 400 handtekeningen

Tim hoopt voldoende handtekeningen te verzamelen zodat hij niet meer genegeerd wordt door het stadsbestuur. “We hopen dat het stadsbestuur van zijn ideologische eiland kan afkomen, dat het stadsbestuur met ons in gesprek gaat en dat we samen kunnen bekijken hoe we hetzelfde doel op een pragmatische manier kunnen bereiken.” Intussen is de petitie al meer dan 400 keer ondertekend.

Meest gelezen